Cevapi, mici sarbesti cu sos ajvar

476

Cevapi, mici sarbesti cu sos ajvar

Preparare30 mins
Timp de gătire30 mins
Timp total1 hr
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Sarbeasca
Cuvânt cheie: amestec porc vita, carne tocata, cavapi, cina, fel principal pranz, mici sarbesti, reteta sarbeasca, reteta simpla, sos ajvar
Porţii: 4

Echipament

  • Gratar

Ingrediente

Pentru cevapi

  • 500 g carne tocata de porc cu 30% grasime
  • 500 g carne tocata de vita
  • 1 albus de ou
  • 2 lingurite piper proaspat macinat
  • 1 lingurita piper cayenne
  • 6 catei de usturoi, pisati
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • sare dupa gust

Pentru sos ajvar

  • 3 ardei grasi, rosii
  • 1 vanata mica
  • 5 catei de usturoi, pisati
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingura otet
  • piper proaspat macinat
  • sare dupa gust

Pentru servire

  • ceapa alba, tocata
  • smantana
  • lipii/ paine

Mod de preparare

  • Intr-un castron incapator amesteca bine, cu mana, toate ingredientele pentru cevapi.
  • Creaza micii cu mana si aseaza-i pe un platou.
  • Frigeti micii afara pe gratar sau la gratarul aragazului, pentru aproximativ 15 minute.
  • Ne ocupam acum de sosul ajvar.
  • La focul aragazului, coaceti ardeii rosii si vanata.
  • Curata cele 2 legume de pielea arsa si semintele din interior. Toaca-le marunt.
  • Intr-o tigaie puneti legumele tocate, usturoiul, uleiul si otetul.
  • Lasati la foc mic 30 de minute, amestecand ocazional.
  • Condimenteaza cu sare si piper si opreste focul. Pune sosul intr-un castron.
  • Pentru servire cevapii se pun pe un platou, se toaca ceapa alba, intr-un castron puneti smantana si se incalzesc putin lipiile
  • Pofta buna!

Cevapi, mici sarbesti cu sos ajvar, este un fel de mancare la gratar din carne tocata si sos de legume coapte. Se gaseste in mod traditional in tarile din sud-estul Europei (Balcani). Este considerat un fel de mancare nationala in Serbia, Bosnia și Hertegovina, Croatia si este, de asemenea, des intalnit in Muntenegru, Macedonia de Nord, Kosovo, Slovenia și Albania.

Mica istorie a retetei

In timpul administratiei otomane, haiducii au facut hajdučki ćevap („ćevap haiducesc”), deoarece era usor de preparat, din bucati de carne si untura afumata, intr-o pita prajita pe foc. Reteta Leskovački ćevap, o specialitate locala a Serbiei, s-a bazat pe pljeskavica tradiționala formata ca ćevap.

Leskovac are o lunga istorie a magazinelor care vand preparate din carne la gratar. La Belgrad, au ajuns in anii 1860. Industria s-a dezvoltat rapid, intrucat ćevapčići era mancarea favorita a publicului de bautori.

Ćevapčići au fost serviti in magazine, cunoscute sub numele de ćevabdžija. Un studiu din 1927–28 din Belgrad a aratat ca oamenii mancau fie in restaurant, fie afara.  Magazinele vindeau micii dimineata, pana in ora 10 dimineața, deoarece erau cumparati pentru micul dejun.

Inainte de anii 1930, s-a raspandit in restul Iugoslaviei, inclusiv in estul Serbiei si in regiunea Macedoniei. Pana in 1932, ćevapčići erau considerati o specialitate locala din sudul Serbiei. In 1933, primul vanzator de produse alimentare stradale a aparut in Maribor, Slovenia, care venea din Leskovac, si servea carne la gratar, inclusiv ćevapčići. In 1940, zece bucati se vindeau cu un dinar iugoslav. In a doua jumatate a secolului XX, ćevapčići si alte preparate orientale au intrat in bucataria croata. Carnea la gratar in stil Leskovac, inclusiv ćevapčići, a devenit astazi parte a dietei cotidiene din Slovenia.  Astazi, ćevapčići se gasesc in afara fostei Iugoslavii in comunitatile diasporei.

Magazinele care vand acest fel de mancare sunt cunoscute sub numele de ćevabdžinica.

Leskovac organizeaza un festival anual de gratar, Festivalul Gratarului Leskovac (Roštiljijada), ca o expozitie de ćevapi si alte preparate din carne la gratar.

Daca ti-a placut reteta de astazi, cevapi, mici sarbesti cu sos ajvar, aboneaza-te la newsletter-ul nostru sau urmareste-ne pe Facebook si Instagram pentru a ramane la curent cu toate retetele noastre.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close