Ceapa la cuptor cu mirodenii si unt

293

 

Ceapa la cuptor cu mirodenii si unt

Preparare10 mins
Timp de gătire1 hr
Timp total1 hr 10 mins
Fel de mâncare: garnitura
Cuvânt cheie: ceapa coapta, ceapa cu mirodenii, ceapa cu unt, ceapa la cuptor, garnitura de legume, garnitura pentru carne, reteta simpla
Porţii: 6 buc

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 6 cepe medii, taiate la capete
  • 45 g unt, taiat cubulete mici ( foloseste ulei de masline pentru varianta vegana)
  • 1/2 lingurita sare fina
  • 1/2 lingurita piper macinat
  • cimbru, rozmarin sau salvie
  • 3 frunze dafin
  • otet balsamic

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 200 de grade Celsius.
  • Freaca ceapa cu sare pe ambele parti taiate.
  • Aseaza ceapa intr-un vas pentru cuptor.
  • Aseaza bucatile de unt pe fiecare ceapa, presara condimentul ales si piper, iar frunzele de dafin aseaza-le in tava, printre cepe.
  • Acopera vasul cu folie de aluminiu si da la cuptor pentru aprox. 60 de minute, sau pana cand ceapa se inmoaie.
  • Spre final poti indeparta folia pentru ca ceapa sa ramana usor crocanta la exterior.
  • Se serveste cu sare si un pic de otet balsamic.
  • Pofta buna!

Ceapa la cuptor cu mirodenii si unt, o garnitura delicioasa pentru orice tip de carne. Se gateste usor si aduce un plus oricarui preparat. Daca vremea va permite, puteti face aceasta reteta direct pe gratarul din curte. Legumele sunt cea mai simpla si sanatoasa garnitura.

Tipuri de ceapa pentru acest preparat

Ceapa galbena este cea care se potriveste la cele mai multe si variate mancaruri. Are straturi fine, subtiri de carne’ alba si o coaja maron-galbuie tare. E astringenta – asta insemnand ca are aroma puternica, aproape picanta – dar are si mult zahar. Cand e gatita, isi pierde din astringenta, devine tare dulce si prinde o nuanta maron deschis.

Ceapa dulce – cunoscuta si sub numele de Vidalia –  seamana extrem de mult cu aceea galbena, dar aroma ei distincta este dedicata unor lucruri anume. Ceapa dulce are foile mai groase, lucru care o face perfecta pentru taiatul in rondele. Datorita continutului ridicat de zahar si scazut de sulf, este foarte dulce si are o aroma mult mai putin intepătoare si puternica decat celelalte tipuri de ceapa.

Ceapa nu lipseste de la nici o mancare, pentru gustul sau puternic si aromat.

Pentru a fi eficienta insa, ceapa trebuie gatita si depozitata atent, pentru ca enzimele continute sa nu fie eliminate prin fierbere sau prajire. Studiile au aratat ca, prin fierbere indelungata ceapa isi pierde din proprietati.  Unele gospodine lasa ceapa curatata cateva minute in apa rece, pentru a-si pierde din tarie. Metoda este eficienta, ochii nu mai lacrimeaza atunci cand este taiata, dar ea isi pierde din proprietati.

Mai mult, depozitarea in spatii reci si intunecate devine obligatorie daca vrem sa benefieciem de numeroasele sale intrebuintari. Doar ca ea va fi obligatoriu acoperita, pentru a fi la fel de proaspata. In caz contrar, vitaminele continute vor fi eliminate rapid, se va usca in primele straturi, iar daca se depoziteaza pentru un timp indelungat ii dispar chiar gustul si aroma.

Pentru a avea aceleasi proprietati si a nu irita ochii atunci cand gatim, o poti da la frigider timp de 20 de minute, invaluita intr-o folie de alimente. Mancarea de ceapa depozitata la rece pentru mai multe zile isi pierde usor din proprietati, mai ales daca folosesti o oala din metal.

Specialistii sunt de parere ca mancarea de ceapa depozitata in plastic sau sticla isi pastreaza proprietatile un timp mai indelungat.

Cel mai potrivit mod de a prepara ceapa, ca medicament natural, este in salata.  Citeste aici mai multe despre beneficiile acestei legume aici!

Alte garnituri usoare:

Aboneaza-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai interesante retete culinare. De asemenea, ne poti urmari pe Facebook dar si pe Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close