Ceai negru cu lapte si mirodenii. Beneficiile ceaiului negru

210

Ceai negru cu lapte si mirodenii

Preparare10 mins
Timp total10 mins
Fel de mâncare: Bauturi, Ceaiuri
Cuvânt cheie: beneficii ceai negru, ceai cu lapte, ceai cu mirodenii, ceai indian, ceai negru, consumul de ceai negru, reteta ceai negru
Porţii: 2

Ingrediente

  • 2 cani apa
  • 1 cana lapte
  • 2 lingurite ceai negru
  • 5-6 cuisoare
  • 2 felii ghimbir
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1/4 lingurita cardamon pulbere
  • 3 lingurite zahar brun

Mod de preparare

  • Intr-un ibric de 1 litru puneti la fiert apa cu toate condimentele.
  • Cand apa incepe sa fiarba (atentie sa nu dea in foc din cauza condimentelor – eventual dati flacara la minim) puneti ceaiul negru. 
  • Lasati sa fiarba macar 1 minut, dupa care turnati cana cu lapte.
  •  Luati de pe foc inainte sa dea in clocot si adaugati zaharul.
  • Se serveste cald, dupa masa. Puteti ajusta cantitatea de condimente in functie de gusturi.

Ceai negru cu lapte si mirodenii. Descoperit si utilizat initial in China in urma cu peste 5.000 de ani, ceaiul negru se obtine, la fel ca ceaiurile verde si oolong, din frunzele si tulpinile arborelui de ceai Camellia sinesis. Diferentele dintre cele 3 tipuri de ceai constau in procesarea acestora si proprietatile pe care le au. Specialistii recomanda dozarea responsabila a ceaiului negru si consumul zilnic in limita de cel mult 5-6 cesti pe zi.

Ceaiul negru este cel mai adesea utilizat pentru energizare, deoarece are un continut de cafeina destul de ridicat. Renumita pentru stimularea sistemului nervos central, cafeina se gaseste in cantitati de aproximativ 50 mg/ ceasca in ceaiul negru, pe cand cantitatea acesteia intr-o ceasca de cafea variaza intre 60 si 175 mg.

Beneficiile ceaiului negru pentru sanatate

In ultimii ani in mass media s-a vorbit mai mult despre proprietatile si beneficiile ceaiului negru, insa cele mai recente studii atesta avantajele pe care le are consumul acestuia pentru starea noastra de bine.

Stimularea activitatii cerebrale

Un studiu publicat in 2016 arata ca substantele prezente in ceaiul negru activeaza mai multe procese psihosomatice. Consumul echilibrat poate contribui astfel la sporirea atentiei, dar si la inducerea unei stari de relaxare. Cercetatorii au atestat aceste proprietati prin folosirea electroencefalogramei si au concluzionat ca la o ora dupa consumarea unei cesti de ceai activitatea creierului a crescut considerabil.

Ceaiul negru contribuie la protectia sistemului digestiv

Flora intestinala are o contributie insemnata la mentinerea sanatatii asigurand 70-80% din activitatea sistemului imunitar. O flora bacteriana sanatoasa poate reduce riscurile aparitiei unor afectiuni precum diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, obezitatea morbida si chiar anumite forme de cancer. Polifenolii din ceaiul negru stimuleaza cresterea bacteriilor bune din flora intestinala si inhiba dezvoltarea celor nocive, potrivit unui studiu realizat in 2011.

Proprietatile antioxidante ale ceaiului negru

Antioxidantii au o serie de beneficii pentru sanatate, printre care si eliminarea radicalilor liberi si incetinirea procesului de deteriorare celulara, contribuind astfel la reducerea riscurilor de aparitie a unor boli cronice. Polifenolii din ceaiul negru sunt o sursa importanta de antioxidanti si contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate, iar flavinele pe care le contine reduc colesterolul rau si scad nivelul zaharului din sange.

Protejeaza sanatatea inimii

Alt grup de antioxidanti din ceaiul negru, flavonoidele, are abilitatea de a reduce numerosi factori de risc pentru afectiunile cardiovasculare. Flavonoidele scad tensiunea arteriala, reduc colesterolul, micsoreaza nivelul de trigliceride si diminueaza riscurile aparitiei obezitatii, contribuind astfel la imbunatatirea starii de sanatate a intregului sistem cardiovascular. De altfel, un studiu recent arata ca persoanele care consuma 3 cesti de ceai negru zilnic prezinta riscuri cu 11% mai mici sa dezvolte afectiuni cardiovasculare.

Beneficiile consumului de ceai negru pentru reducerea colesterolului

Lipoproteinele LDL si HDL sunt responsabile de purtarea colesterolului in intregul organism. Nivelul ridicat de LDL poate creste riscurile aparitiei afectiunilor cardiovasculare si a infarctului. Mai multe studii arata ca ceaiul negru poate ajuta la reducerea colesterolului LDL. Unul dintre acestea arata ca persoanele care consuma 5 cesti de ceai negru in fiecare zi, timp de 3 saptamani, au colesterolul cu 11% mai redus.

Reglarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea poate cauza numeroase complicatii si afectiuni. Consumul regulat de ceai negru poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, conform mai multor studii. La nivel global, peste un miliard de oameni sufera din cauza hipertensiunii. Un studiu realizat in 2012 a urmarit timp de 6 luni efectele consumarii a 3 cesti de ceai zilnic si a constatat scaderea semnificativa a tensiunii arteriale.

Reducerea nivelului de zahar din sange

Nivelul crescut al zaharului din sange poate duce la aparitia diabetului zaharat. Ceaiul negru poate ajuta la reglarea insulinei si reduce astfel nivelul de zahar din sange. Compusii din ceaiul verde si din cel negru ajuta la metabolizarea mai buna a zaharului in organism, ceea ce conduce la scaderea nivelului acestuia in sange.

Reducerea riscurilor de aparitie a cancerului

In urma studiilor medicale polifenolii din ceaiul negru au fost asociati cu stoparea cresterii si divizarii celulelor canceroase, conform unui studiu realizat in urma cu 12 ani. O alta cercetare privind efectele polifenolilor in cazul cancerului mamar arata ca acestia pot opri dezvoltarea tumorilor mamare.

Consumul de ceai negru mentine sanatatea si frumusetea pielii

Cu un rol important in intarirea sistemului imunitar prin compusii sai, ceaiul negru ajuta la prevenirea infectiilor cutanate. Acest lucru duce la mentinerea elasticitatii, fermitatii si uniformitatii cromatice ale  pielii.

Are efecte antiinflamatoare

Compresele cu ceai negru pot ajuta la reducerea inflamatiilor locale care nu au cauze invazive, precum pungile de sub ochi. Totodata, acestea hidrateaza pielea in profunzime, iar continutul bogat in vitamina B stimuleaza productia de colagen la nivelul dermei si reduce ridurile superficiale. Datorita antioxidantilor, ceaiul negru poate, de asemenea, sa combata efectele radicalilor liberi, responsabili pentru aparitia acneei.

Accelereaza procesul de regenerare a pielii

Despre efectele de preventie a anumitor tipuri de cancer am facut mentiuni anterior, insa in cazul pielii, ceaiul negru accelereaza si procesul de regenerare a celulelor dermei. Astfel, contribuie la imbunatatirea aspectului acesteia dupa expunerea la factori nocivi, precum razele UVA si UVB.

Ceaiul negru mentine frumusetea si sanatatea parului

Antioxidantii si alti compusi din ceaiul negru contribuie si la imbunatatirea aspectului parului. Acest lucru se datoreaza compusilor responsabili de regenerarea celulara, dar si vitaminelor si mineralelor, care confera un luciu natural podoabei capilare. Astfel, consumul regulat de ceai negru poate ajuta la mentinerea frumusetii si sanatatii parului.

Daca v-a placut reteta de astazi, Ceai negru cu lapte si mirodenii, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close