Ceai de portocale
Ingrediente
- 4 portocale intregi
- 1 l apa
- 1 baton scortisoara
- ghimbir felii sau pudra
- 2 stelute de anason
Mod de preparare
- Taiati portocalele cu tot cu coaja, in bucati.
- Intr-un borcan puneti 500 ml apa rece si adaugati bucatile de portocala. Se lasa la macerat pana a doua zi dimineata.
- Scoateti portocalele din apa, puneti-le intr-o oala si turnati 500 ml apa rece.
- Dati la fiert 3-5 minute, apoi lasati la racit putin, la temperatura camerei.
- Strecurati ceaiul si amestecati-l cu lichidul unde au macerat portocalele.
Ceai de portocale pentru sezonul rece de iarna. Are un efect revigorant, prin aportul de vitamine si prin hidratarea pe care o asigura corpului.
Cojile de portocala sunt folosite cu scop medicinal de multi ani. De asemenea, sunt utilizate si in domeniul culinar, la supe, prajituri sau tocanite. Este cunoscut faptul ca portocalele au multi componenti nutritionali. Cativa dintre ei se afla chiar in coaja.
Ideal in anotimpul rece!
- Decoctul de portocale lupta impotriva virusurilor si a bacteriilor, trateaza tusea, astmul, bronsita, durerile in piept si raceala, ajuta la eliminarea mucusului din plamani, tine la distanta gripa, consolideaza sistemul imunitar si are grija de sanatatea sistemului respirator.
- Consumat intre mese imbunatateste peristaltismul tubului digestiv, actionand benefic in constipatia atona.
- Imbunatateste irigarea cu sange a creierului si se actioneaza direct la nivelul sistemului nervos central, reducandu-se senzatia de durere.
- Atat pulpa portocalei, cat si coaja contin substante ajutatoare in combaterea obezitatii, activand metabolismul si eliminand grasimile. Se beau cate 3 pahare pe zi, de ceai de portocale, intre mese. Optional, se poate adauga 1 lingura de miere.
- Pectinele din portocale sunt foarte valoroase pentru activitatea cardiaca: ele regleaza colesterolul si normalizeaza nivelul glucozei din sange, ajutand si la imbunatatirea irigarii cu sange a muschiului cardiac.
Vezi retetele mele de ceaiuri naturale aici!