Cea mai simpla reteta de bulion de rosii

319

Cea mai simpla reteta de bulion de rosii

Preparare15 minutes
Timp de gătire1 hour 20 minutes
Timp total1 hour 35 minutes
Fel de mâncare: baza pentru mancare
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: bulion de casa, bulion de rosii, bulion pentru iarna, conserve pentru camara, pasta de rosii
Porţii: 4 l

Echipament

  • masina de tocat

Ingrediente

  • 6 kg rosii foarte bine coapte
  • 1 crengute de telina
  • 1 bucatica de hrean
  • sare

Mod de preparare

  • Spala rosiile, taie cotparele si indeparteaza semintele.
  • Dati rosiile prin masina de tocat.
  • Puneti intr-o oala mare rosiile tocate. Alegeti o oala cu fundul gros si inalta deoarece bulionul sare in momentul in care fierbe.
  • Puneti oala la fiert la foc mediu spre mare.
  • Adaugati tulpinile de telina si radacina de hrean.
  • Condimentati cu sare. Aveti grija la cantitate! Bulionul va scadea si riscati ca acesta sa devina foarte sarat.
  • Indepartati spuma ori de cate ori este nevoie.
  • Lasati la fiert pana cand ajunge la consistenta pe care o doresti.
  • Opreste focul si lasa bulionul la racit. Indeparteaza tulpinile de telina si hreanul.
  • Transfera bulionul in sticle sterilizate sau borcane.
  • Aseaza sticlele intr-o oala mare si fierbe-le la bain marie pentru aproximativ 40 de minute. Procesul il las mai jos in descriere.
  • Sticlele trebuie mai apoi sa se raceasca incet si a doua zi le poti transfera in camara.

Cea mai simpla reteta de bulion de rosii. Bulionul de rosii se imbuteliaza in sticle de diverse dimensiuni – cu gura mai larga sau mai stramta, in functie de preferinte.  Sticlele cu bulion de rosii se odihnesc acum pe raftul din camara. 🙂 Dupa ce ati desfacut un borcan pentru a gati din el, turnati deasupra putin ulei, cat sa formeze o pelicula deasupra bulionului. Pastrati borcanul la frigider, iar in combinatie cu uleiul nu va aparea mucegaiul.

Sterilizarea borcanelor pentru conserve este un proces simplu dar foarte important daca dorim pastrarea corecta a fructelor si legumelor, in camara.

Inainte de a aseza legumele sau fructele in ele, borcanele trebuie spalate si sterilizate. Prin acest procedeu se distrug microorganismele (bacterii, spori de mucegai) si conservele se pastreaza in buna regula. Temperatura optima de sterilizare este 105 – 110 grade Celsius.

Fie ca sunt noi, fie ca sunt reciclate, borcanele trebuie mai intai verificate temeinic. Trebuie depistate eventualele fisuri sau chiar ciobituri ale gurilor lor. Un borcan cu gura ciobita nu mai poate fi inchis ermetic. Capacele trebuie sa se infileteze perfect pe gura borcanelor asa ca le verificam si pe acestea sa nu fie deformate. Capacele pot rugini in interior sau se pot pata cu continutul anterior (mai ales de la zacusca, sfecla etc).

Vezi aici cum se spala si se sterilizeaza borcanele.

Cum se fierb conservele in baie de apa pe aragaz?

Intr-o cratita incapatoare, larga (in functie de numarul de borcane care trebuie sa incapa in ea) se asterne o carpa de bucatarie (pe fundul ei). Se pun borcanele pe carpa si se toarna apa rece pana la 3/4 din inaltimea lor. Niciodata nu se pune apa pana la buza borcanului sau peste nivelul capacului!

Deasupra borcanelor se aseaza o a doua carpa (udata) sau o hartie de copt pusa dublu, mototolita si umezita. Este nevoie de acest „capac” pentru a crea o temperatura constanta in jurul conservelor. Si bineinteles pentru a „ridica” temperatura din jur la peste 100 C. Daca apa fierbe la 100 C, aburul atinge lejer 130 C (poate ajunge si la 400 C daca este abur uscat). Cele mai grave arsuri sunt cu abur, nu cu apa colcotita. Ganditi-va cat de fierbinte e aburul care iese de sub folia de aluminiu care acopera o friptura la cuptor…

Intreaga instalatie se pune pe aragaz la foc mic-mediu si se asteapta momentul in care apa din oala incepe sa fiarba. Tineti cont de faptul ca va dura vreo 40-50 de minute pana ce ajunge totul la punctul de fierbere. Din acel moment se cronometreaza 30-60 de minute (in functie de indicatiile retetei). 

Daca v-a placut reteta de astazi, cea mai simpla reteta de bulion de rosii , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close