Castane coapte

96

Castane coapte si aromate

Preparare10 mins
Timp de gătire30 mins
Timp total40 mins
Fel de mâncare: aperitiv, Snack
Cuvânt cheie: castane aromate, castane coapte la cuptor, condimente pentru castane, cum coacem castanele, cum coacem castanele acasa, cum coacem castanele la cuptor
Porţii: 4

Ingrediente

  • 700 g castane
  • apa

Condimente - optionale

  • 1/2 lingura sare
  • 2 lingurite zahar
  • 1/2 lingurita scortisoara

Mod de preparare

  • Spalati bine castanele in doua ape.
  • Crestati castanele in X. Cu cat mai lunga taietura, cu atat va fi mai usor de indepartat coaja.
  • Puneti castanele intr-o oala si acoperiti-le cu apa.
  • Dati oala la foc, si cand apa a inceput sa fiarba, scoate castanele.
  • Incinge cuptorul la 200 de grade Celsius.
  • Asezati castanele intr-o tava pentru cuptor.
  • Dati castanele la cuptor pentru aprox. 20-25 de minute. Invartiti-le cu o lingura de lemn, pentru a se coace uniform pe toate partile.
  • Daca optati pentru castane condimentate, amestecati intr-un castron sarea, zaharul si scortisoara.
  • Cand sunt aproape gata, presarati acest mix peste ele. Mai lasati la cuptor 2-3 minute.
  • Scoateti tava si lasati castanele sa se raceasca usor inainte de ale servi.
  • Pofta buna!

Castane coapte si aromate, preparatul specific sezonului rece. Castanele sunt o gustare sănătoasă si pot fi consumate într-o varietate de feluri.

Castanele sunt fructe bogate în potasiu, vitamine și minerale, care furnizează organismului nutrienții esențiali pentru o dietă echilibrată.
Castanul comestibil este cultivat în mai multe zone ale Europei încă de pe vremea Romei antice, atunci când a fost introdus treptat în regiuni mai nordice decât arealul său natural. Ulterior, castanul comestibil a început să fie cultivat și în grădinile mănăstirilor de către călugări, iar astăzi se regăsesc în afara livezilor din întreaga Europa.

Fructele au o compoziție asemănătoare cu cea a grâului. Sunt o sursă bogată de fosfor, vitamina C, lecitină și hidrați de carbon. Culegerea castanelor comestibile se face de la sfârșitul lui septembrie și până la jumătatea lunii noiembrie. Pentru uz intern, castanele se consumă coapte ori sub formă de piure ori alte combinații. Fructele nu își pierd din proprietăți în timpul pregătirii termice.

Castanele comestibile proaspete trebuie să aibă coaja lemnoasă netedă, lucioasă și fără pete. Fructele nu trebuie să fie crăpate sau ușoare, ci trebuie să se simtă grele la atingere pentru dimensiunea lor. Castanele proaspete pot fi și congelate întregi, în coajă, și păstrate timp de până la 4 luni. Dacă sunt păstrate într-un loc răcoros și uscat, acestea pot fi consumate și pe parcursul unei săptămâni, în timp ce fructele proaspete în coajă pot fi păstrate într-o pungă de plastic perforată și depozitate în frigider chiar și până la o lună de zile.
Citeste mai multe despre beneficiile consumului de castane aici!

Daca v-a placut reteta de astazi, castane coapte , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close