Cassoulet cu rata si carnati

394

Cassoulet cu rata si carnati

Timp de gătire3 hrs 30 mins
Timp total3 hrs 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: bacon, carnati de Toulouse, cassoulet, fel principal, iahnie de fasole, reteta frantuzeasca
Porţii: 8

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 500 g fasole alba, lasata de cu seara la inmuiat
  • 2 cepe, una injumatatita si cealalta tocatata marunt
  • 4 foi de dafin
  • 4 bete de cimbru
  • 4 bete de sozmarin
  • 6 catei usturoi
  • 4 pulpe de rata
  • 6 carnati de Toulouse
  • 1 morcov, razuit
  • 1 tulpina de telina, tocata
  • 200 g bacon afumat, taiat cubulete
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • 200 ml vin alb sec
  • 500 ml stock de pui, fierbinte
  • 30 g branza gruyère , razuita
  • 50 g pesmet

Mod de preparare

  • Fasolea se pune intr-o oala grea, de fonta, impreuna cu ceapa injumatatita, 2 foi de dafin, 2 bete de cimbru, 2 bete de rozmarin, 4 catei de usutoi.
  • Turnati apa cat sa acorepe fasolea si dati la fiert pentru o ora si jumatate.
  • Cand fasolea s-a fiert, se scurge si se scoate ceapa, ierburile si usutoiul.
  • Intre timp, puneti o lingura de ulei intr-o tigaie si prajiti pulpele de rata, cu pielea in jos, pesntru 5 minute. Se pastreaza la cald pe o farfurie, si se scurge grasimea din tigaie daca este foarte multa. Trebuie sa ramana aproximativ o lingura de grasime.
  • Adaugati carnatii in tigaie si prajiti-i si pe ei 5 minute. Se scot, se taie si se pastreaza la cald.
  • Incingeti cuptorul la 140 de grade Celsius.
  • In oala de fonta, puneti cubuletele de bacon, ceapa tocata, morcovul razuit, tulpina de telina si prajiti 10 minute, pana cand legumele s-au inmuiat si bacon-ul s-a maronit.
  • Adaugati cei 2 catei de usturoi ramasi, pasta de rosii, patrunjelul si mai prajiti 1 minut.
  • Turnati vinul alb si dati la fiert pana cand jumatate din lichid s-a evaporat.
  • Puneti stock-ul de pui, ierburile ramase, fasolea fiarta si condimentati cu sare si piper.
  • Puneti inapoi pulpele de rata, cu sucul scurs in farfurie, carnatii si amestecati.
  • Se da cuptor o ora si jumatate. La jumatatea timpului, se verifica si se mai adauga stock de pui, daca este nevoie.
  • Intr-un castron amestecati branza, pesmetul sare si piper. Presarati deasupra cu acest mix.
  • Lasati la cuptor inca 20-25 de minute.
  • Se lasa la odihnit 10-15 minute si sunteti gata de servit.

Cassoulet cu rata si carnati, o specialitate din sudul Frantei, asemanatoare cu iahnia noastra de fasole, dar o versiune foarte consistenta. Numele ii vine de la „cassole”, vasul de ceramica folosit la prepararea acestui fel de mancare.

In Franta exista mai multe variante ale retetei dar bucatarii declara in unanimitate, ca regula de baza, ca prepararea se face la foc mic.

Conform legendei, cassulet a aparut in orasul Castelnaudary in timpul Razboiului de Sute de Ani (1337 – 1453). In timpul asediului de catre britanici, locuitorii acestui oras au fost obligati sa gateasca din tot ceea ce a ramas in rezerve pentru a-si hrani aparatorii. Si mai aveau fasole si resturi de carne.

Pentru prepararea acestei retete, bucatarii folosesc pulpele de rata confit.

Confit este un termen care are mai multe intelesuri. El denumeste generic diferite tipuri de carne, sarate si gatite lent in propria grasime, atat pentru a fi conservate cat si pentru a capata un plus de gust. Astfel conservate si depozitate la rece, confit-urile pot rezista cateva luni.

Aceasta metoda de conservare a alimentelor se foloseste de mai multe sute de ani si este, se pare, originara tot din sud-vestul Frantei.

Confit-ul de gasca si de rata sunt, probabil, cele mai cunoscute astfel de preparate. Ele se gatesc,  din copanele pasarilor. Carnea este sarata si asezonata cu ierburi aromate, apoi gatita lent, imersata in grasime topita. Aceasta „imbraca” intr-un strat protector si rezistent carnea.

Grasimea este un exceptional „transportator” de gust si aroma. Un confit preparat corect va fi nu doar extrem de fraged si de suculent, ci si plin de gust si aroma de la asezonatorii folositi. Carnea gatita este lasata apoi sa se raceasca in grasime, si tot astfel este depozitata. In frigider, un confit poate rezista si sase luni.

Incearca si tu reteta de cassoulet cu rata si carnati 🙂

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close