Cartofi umpluti

486

Cartofi umpluti

Preparare15 minutes
Timp de gătire1 hour 30 minutes
Timp total1 hour 45 minutes
Fel de mâncare: aperitiv, garnitura
Cuvânt cheie: cartofi copti, cartofi cu bacon, cartofi cu branza, cartofi la cuptor
Porţii: 4

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 4 cartofi mari
  • 150 ml smantana lichida de gatit
  • 4 linguri unt topit
  •  sare si piper dupa gust
  • paprika, usturoi pudra si praf de ceapa, dupa gust
  • 170 g branza cheddar, razuita
  • 6 felii bacon, prajit si maruntit
  • 2 cepe verzi, tocate

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 200 de grade celsius. Cartofii se spala bine si se impung usor pe fiecare parte cu o scobitoare sau furculita.
  • Se aseaza in tava cuptorului si se lasa la copt 70-80 de minute
  • Cartofii se scot si temperatura cuptorului o setam la 175 grade Celsius.
  • Cand s-au mai racit cartofii, ii taiem pe jumatate si le scobim continutul intr-un castron.
  • Jumatatile de cartof se aseaza inapoi in tava pentru copt.
  • Cartofii din castron se paseaza pentru a forma un piure. Adaugam pe rand, untul, smantana lichida, sare si piper. Amestecati bine.
  • Umplem acum cojile de cartof cu acest piure si presaram branza cheddar
  • Intr-un castron mic amestecam paprika, pudra de ceapa si usturoi, sare s piper. Amestecam si apoi presaram acest mix peste cartofi.
  • Se dau din nou la cuptor 10-15 minute sau pana cand branza se topeste complet.
  • Cand sunt gata, se presara bacon si ceapa verde, si sunteti gata de servit.

Cartofi umpluti, un preparat savuros care poate fi servit ca si garnitura sau aperitiv.

Cartoful este unul dintre cele mai raspandite alimente de pe planeta, fiind cultivat in peste 120 de tari. Il consumam sub diferite forme, prajit, copt, in supe, salete, piureuri.

Cartofii au doar beneficii, daca stii cum sa ii consumi

Cartofii sunt asociati in special cu alimentele prajite, daunatoare si care ingrasa, iar timp de secole au avut un renume chiar mai rau decat acesta: erau considerati otravitori. In acelasi timp, sunt unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Insa la o analiza mai amanuntita, aceasta leguma s-a dovedit a fi chiar foarte sanatoasa, bogata in vitamina C, potasiu, magneziu, fibre si chiar antioxidanti.

Ajuta la controlul tensiunii arteriale

Cartofii mentin sanatatea inimii si controleaza tensiunea arateriala. Contin fibre, potasiu, vitamina C, vitamina B6, calciu si magneziu. Toate aceste substante echilibreaza tensiunea, scad valoarea totala de colesterol in sange, mentin sanatatea vaselor de sange si previn formarea cheagurilor.

Regleaza tranzitul intestinal

Cartofii regleaza digestia si ne pot ajuta sa slabim. Daca ii consumam de exemplu fierti, sub forma de salata cu legume crude, ne putem bucura din plin de continutul mare de fibre din cartofi. Fibrele normalizeaza tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipatiei sau diareei si pot calma balonarea si flatulenta. Cartofii au foarte putine grasimi si 0% colesterol si sunt suficient de satiosi, incat o portie mica ne poate tine de foame chiar si 4-5 ore.

Mentin oasele sanatoase

Si sistemul osos de bucura de efectele benefice ale substantelor din cartofi. Calciul, magneziul, fierul, fosforul si zincul mentin oasele sanatoase, imbunatatind densitatea acestora. Persoanele in varsta nu ar trebui sa consume cartofi doar datorita acestui efect, ci si datorita faptului ca acestia pot preveni bolile oftalmologice. Cartofii imbunatatesc functiile cognitive si stimuleaza creierul, oferindu-i multe dintre substantele necesare unei bune functionari.

Au efect antiinflamator

Nu in ultimul rand, cartofii au un efect antiinflamator vizibil, fiind folositi cruzi, ca remediu pentru diferite dureri, entorse sau inflamatii. Bunicile noastre foloseau comprese cu cartofi cruzi rasi pentru a calma durerile in gat.

Ai toate motivele sa consumi cartofi , incearca si reteta mea de cartofi umpluti.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close