Cartofi prajiti in stil belgian
Ingrediente
- cartofi
- ulei pentru prajit
- sare
- sosuri pentru servit
Mod de preparare
- Curata cartofii de coaja, spala-i si taie-i asa cum i-ai taia pentru reteta clasica.
- Sterge foarte bine cartofii cu un prosop pentru a-i usca.
- Intinge uleiul intr-o tigaie, la 125 grade celsius.
- Prajeste cartofii in mai multe ture, 4 minute. Nu-i lasa se se rumeneasca.
- Scoate-i pe o farfurie cu prosoape de hartie pentru surplusul de ulei.
- Lasa-i la racit 30 de minute.
- Incinge din nou uleiul, de data acesta la 175 de grade Celsius.
- Prajeste din nou cartofii, in mai multe transe, pana cand se rumenesc frumos la exterior.
- Scoate-i pe o farfurie si presara sare.
- Se servesc calzi cu sosurile tale preferate.
- Pofta buna!
Cartofi prajiti in stil belgian. Acestia se prajesc de doua ori, prima oara la temperatura mica, apoi la mare pentru a se rumeni frumos la exterior. In belgia cartofii se prajesc in grasime de vita, si se taie putin mai grosi decat pe cei care-i facem noi. Intre prajiri cartofii se lasa la racit complet si chiar se pot pune in congelator. In acest fel acestia vo deveni mult mai crocanti la exterior si se vor rumeni foarte frumos.
Este important si soiul cartofilor, acestia trebuind sa fie speciali pentru prajit. Nu ne putem baza doar pe culoarea lor! Pe vremuri lumea stia de cartofi rosii pentru prajit si de cei albi pentru piure. In retetarele vechi se numeau „cartofi sapunari” sau „fainosi”. De cate ori nu v-ati pacalit cu regula asta?
In marile supermarketuri exista cartofi sortati pe soiuri, a caror destinatie este inscriptionata pe pachet: cartofi pentru prajit, pentru salata, pentru copt, pentru piure etc. Asa ca alegeti cartofi pentru prajit!
Pentru a scapa de amidon, cartofii curatati si taiati se spala in mai multe ape, apoi se tin 5 minute in apa rece. Apa nu ajuta deloc procesul de prajire, asa ca uscati-i foarte bine inainte de a-i pune in uleiul incins.
Prajirea cartofilor
Prajirea cartofilor se face in baie de ulei – adica strat generos de ulei. Daca aveti friteuza este simplu pentru ca acolo nivelul uleiului este indicat intre doua marcaje Min si Max. In cazul tigailor este bine sa le alegeti pe cele mai adanci si mai largi (a mea are 33 cm diametru si vreo 5 cm adancime) iar stratul de ulei sa treaca de jumatatea inaltimii.
Uleiul pe care-l folosesc la prajit cartofii, snitelele sau chiftelele este cel de floarea soarelui. Nu imi place sa-l folosesc pe cel de masline la asa ceva. Pentru friteuze este ulei special de palmier.
Cat se lasa la racit dupa prima prajire? Minimum 10-15 minute dar sunt recomandate si 30 de minute. Bineinteles ca intre timp stingem focul de sub tigaie si o tragem deoparte.
Nu va puteti imagina cat de faini sunt acesti cartofi prajiti de doua ori! Crusta este rumena si crocanta iar miezul lor este moale si cremos. O diferenta de la cer la pamant fata de reteta simpla de cartofi prajiti.
Daca v-a placut reteta de astazi, cartofi prajiti in stil belgian, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.