Cartofi Poutine

21

Cartofi Poutine cu branza delicioasa si sos brun

Preparare15 mins
Timp de gătire25 mins
Timp total40 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Canadiana
Cuvânt cheie: cartofi cu branza, cartofi cu branzeturi, cartofi cu sos brun, cartofi in stil canadian, cartofi poutine, cartofi prajiti la cuptor, reteta canadiana
Porţii: 4

Ingrediente

  • 1 kg cartofi curatati si taiati
  • sare si piper dupa gust
  • putin cimbru uscat

Pentru sos

  • 4 linguri unt nesarat
  • 35 g faina
  • 3-4 lingurite usturoi pudra
  • 1/2 lingurita ceapa pudra
  • 235 ml stock de pui
  • 235 ml stock de vita
  • 1 lingurita si jumatate sos Worcestershire 
  • 1 cub bulion de legume
  • 1 lingurita otet de mere

Pentru servire

  • 285 g branza cheddar alba, razuita
  • patrunjel proaspat tocat

Mod de preparare

  • Puneti cartofii taiati in apa rece si lasati-i cel putin 30 de minute.
  • Incingeti cuptorul la 215 grade Celsius. Pregatiti tava de copt cu hartie de copt.
  • Scurge cartofii de apa, pune-i pe un prosop curat si usuca-i bine.
  • Aseaza-i in tava, pune uleiul, sare, piper si cimbru. Amesteca-i cu mana si aseaza-i intr-un singur rand.
  • Dati-i la cuptor pentru 10 minute. Intoarceti-i pe partea cealalta si mai lasati-i inca 10 minute. Verificati si daca nu sunt gata, mai lasati-i inca 5 minute.
  • Intre timp pregatiti sosul. Puneti o oala la foc mediu si topiti untul.
  • Presara faina peste unt si amesteca constant 2 minute.
  • Adauga pudra de usturoi si ceapa.
  • Adauga incet stock-ul de pui apoi cel de vita
  • Mareste focul si lasa-l sa dea in fiert.
  • Cand a inceput sa fiarba, micsoreaza focul si mai lasa sa fiarba incet, pana cand se ingroasa.
  • Adauga sosul Worcestershire, cubul de bulion si otetul.
  • Pune sare si piper dupa gust.
  • Scoate cartofii din tava, in farfurii. Presara branza rasa, pune sos deasupra si serveste imediat.
  • Pofta buna!

Cartofi Poutine cu branza delicioasa si sos brun. Un clasic canadian de fast-food care iti lasa gura apa. La fel ca siropul de artar, poutine este o parte integranta a culturii alimentare canadiane. Trebuie sa incerci si tu!

Uneori avem chef sa mancam fast food cu adevarat gras. Cand vor aparea poftele, doar pizza, cartofi prajiti, burgeri si altele vor ajuta. Foarte putini dintre voi au cunoscut reteta pe care am prezentat-o azi. Este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare din Canada si char se vinde acolo la McDonald”s si Burger King.

Cum a aparut acest preparat…

Desi toata nebunia a inceput in Quebec-ul rural, undeva pe la 1950, initial nu era nici pe departe atat de popular si apreciat cum e acum. A fost “ïnventat” ca o improvizatie de mancare simpla, rapida si gustoasa pentru satenii din regiunea Quebec. Si cum in preajma erau o multime de fabrici de branza, care produceau faimoasa branza “scartaietoare”, oamenii s-au gandit sa adauge deja consacratilor cartofi prajiti cateva bucatele generoase de branza. Si-acum sa fim seriosi… cui nu-i plac cartofii prajiti cu branza pe deasupra?!

Dar uite ca dupa ceva vreme oamenii au inceput sa nu mai fie atat de incantati de varianta initiala a poutine-ului, pentru ca se raceau prea repede cartofii. Asa ca unui bucatar mai iscusit i-a venit ideea sa adauge peste cartofi si branza putin sos ramas de la carnurile gatite in timpul zilei. Si uite-asa a aparut sosul gravy in poutine-ul de astazi. Nu se stie sigur cine a “asamblat” toata combinatia aceasta, care in argoul quebecos s-ar traduce ca “mizerie”, “murdarie” sau “dezordine” – nici nu e de mirare la cum arata poutine-ul

Daca v-a placut reteta de astazi, Hot dog cu legume la cuptor, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close