Cartofi Duchess cu parmezan, la cuptor

290

 

Cartofi Duchess cu parmezan, la cuptor

Preparare45 mins
La rece15 mins
Timp total1 hr
Fel de mâncare: garnitura
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: aperitiv, cartofi duchess, cartofi la cuptor, garnitura, garnitura friptura, idei garnitura, piure de cartofi, reteta frantuzeasca, reteta ieftina, reteta simpla
Porţii: 16 buc

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 1,5 kg cartofi curatati si taiati cubulete (cartofi fainosi pentru piure)
  • 7 linguri unt
  • 80 ml smantana lichida, de gatit
  • 100 g parmezan razuit
  • 1 lingurita si jumatate de sare mare
  • 1/2 lingurita piper macinat
  • putina nucsoara
  • 3 galbenusuri de ou

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 215 grade Celsius. Pregateste 2 tavi cu gatie de copt, unse cu putin ulei.
  • Intr-o oala puneti cubuletele de cartofi si acoperiti-i cu apa rece. Adaugati sare.
  • Dati la fiert la foc mare, pana cand acestia clocotesc, reduceti focul si lasati sa fiarba complet.
  • Scurgeti cartofii de apa si lasati-i la racit, la temperatura camerei, 5 minute. Acestia nu trebuie sa se raceasca complet.
  • Adaugati peste cartofi 4 linguri de unt unt, smantana lichida, aprox. 70 g parmezan, sarea, piperul, nucsoara.
  • Pasati totul piure.
  • Adaugati galbenusurile, pe rand, si amestecati bine cu o spatula de cauciuc, dupa fiecare.
  • Puneti piureul in pos. Formati cartofii Duchess in tavile pentru copt.
  • Dati tavile la rece 15 minute, in frigider sau in alt loc racoros.
  • Intre timp, intr-un castron mic, puneti cele 3 linguri de unt ramase si dati la microunde pentru a se raci.
  • Puneti si parmezanul ramas, in unt, si ungeti cu acest amestec cartofii din tava.
  • Dati la cuptor cca 15 minute sau pana cand acestia se rumenesc frumos deasupra.
  • Cand sunt gata, se lasa la odihnit 3-5 minute, inainte de a-i transfera pe platoul de servire.
  • Se servesc atat calde cat si reci.
  • Pofta buna!

Cartofi Duchess cu parmezan, la cuptor, o minunatie de preparat, cu un gust deosebit de bun si o prezentare pe masura.

Les pommes duchesse, sau pommes de terre duchesse, sunt o specialitate a bucatariei frantuzesti. La baza lor sta piureul de cartofi, amestecat cu galbenus de ou si unt. Daca va plac retetele frantuzesti, gasesti aici mai multe retete culinare.

Secretele retetei
  • Piureul de cartofi trebuie sa fie neted, fara cocoloase, pentru un rezultat exceptional.
  • Dupa firbere, cartofii se scot din apa si se lasa la odihnit 5 minute, pentru ca apa sa se evapore bine. Acestia nu trebuie raciti complet, deoarece avem nevoie de ei calzi pentru a topi untul si restul ingredientelor.
  • Aveti grija cu sarea. Tineti cont ca si cartofii au fiert in apa cu sare.
  • Dati prin sita piureul de cartofi, daca inca mai aveti cocoloase.
  • Puteti pregati compozitia de cartofi Duchess cu pana la 12 ore inainte. Se pastreaza foarte bine la rece, apoi modelati, ungeti cu unt si dati la cuptor.
  • Daca faceti piureul inainte, lasati-l la temperatura camerei, sa se incalzeasca usor, inainte de a-l baga la cuptor.
  • Folositi parmezan proaspat razuit, pentru mai multa aroma. De asemenea, acesta trebuie razuit foarte marunt.
  • Puteti unge cartofii Duchess si cu ou batut cu putina sare.  Iar parmezanul il puteti presara.
  • Daca bagati 2 tavi cu cartofi la cuptor, verificati la jumatatea timpului si inversati-le, pentru a se coace uniform.
  • Lasati cartofii in tava pentru 5 minute inainte de a-i dezlipi de pe hartia de copt.
  • Folositi un unt de calitate. Untul da textura finala si ajuta la rumenirea uniforma a cartofilor.

Daca v-a placut reteta de astazi, cartofi Duchess cu parmezan, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close