Cartofi Duchess cu parmezan, la cuptor
Porţii: 16 buc
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
- 1,5 kg cartofi curatati si taiati cubulete (cartofi fainosi pentru piure)
- 7 linguri unt
- 80 ml smantana lichida, de gatit
- 100 g parmezan razuit
- 1 lingurita si jumatate de sare mare
- 1/2 lingurita piper macinat
- putina nucsoara
- 3 galbenusuri de ou
Mod de preparare
- Incinge cuptorul la 215 grade Celsius. Pregateste 2 tavi cu gatie de copt, unse cu putin ulei.
- Intr-o oala puneti cubuletele de cartofi si acoperiti-i cu apa rece. Adaugati sare.
- Dati la fiert la foc mare, pana cand acestia clocotesc, reduceti focul si lasati sa fiarba complet.
- Scurgeti cartofii de apa si lasati-i la racit, la temperatura camerei, 5 minute. Acestia nu trebuie sa se raceasca complet.
- Adaugati peste cartofi 4 linguri de unt unt, smantana lichida, aprox. 70 g parmezan, sarea, piperul, nucsoara.
- Pasati totul piure.
- Adaugati galbenusurile, pe rand, si amestecati bine cu o spatula de cauciuc, dupa fiecare.
- Puneti piureul in pos. Formati cartofii Duchess in tavile pentru copt.
- Dati tavile la rece 15 minute, in frigider sau in alt loc racoros.
- Intre timp, intr-un castron mic, puneti cele 3 linguri de unt ramase si dati la microunde pentru a se raci.
- Puneti si parmezanul ramas, in unt, si ungeti cu acest amestec cartofii din tava.
- Dati la cuptor cca 15 minute sau pana cand acestia se rumenesc frumos deasupra.
- Cand sunt gata, se lasa la odihnit 3-5 minute, inainte de a-i transfera pe platoul de servire.
- Se servesc atat calde cat si reci.
- Pofta buna!
Cartofi Duchess cu parmezan, la cuptor, o minunatie de preparat, cu un gust deosebit de bun si o prezentare pe masura.
Les pommes duchesse, sau pommes de terre duchesse, sunt o specialitate a bucatariei frantuzesti. La baza lor sta piureul de cartofi, amestecat cu galbenus de ou si unt. Daca va plac retetele frantuzesti, gasesti aici mai multe retete culinare.
Secretele retetei
- Piureul de cartofi trebuie sa fie neted, fara cocoloase, pentru un rezultat exceptional.
- Dupa firbere, cartofii se scot din apa si se lasa la odihnit 5 minute, pentru ca apa sa se evapore bine. Acestia nu trebuie raciti complet, deoarece avem nevoie de ei calzi pentru a topi untul si restul ingredientelor.
- Aveti grija cu sarea. Tineti cont ca si cartofii au fiert in apa cu sare.
- Dati prin sita piureul de cartofi, daca inca mai aveti cocoloase.
- Puteti pregati compozitia de cartofi Duchess cu pana la 12 ore inainte. Se pastreaza foarte bine la rece, apoi modelati, ungeti cu unt si dati la cuptor.
- Daca faceti piureul inainte, lasati-l la temperatura camerei, sa se incalzeasca usor, inainte de a-l baga la cuptor.
- Folositi parmezan proaspat razuit, pentru mai multa aroma. De asemenea, acesta trebuie razuit foarte marunt.
- Puteti unge cartofii Duchess si cu ou batut cu putina sare. Iar parmezanul il puteti presara.
- Daca bagati 2 tavi cu cartofi la cuptor, verificati la jumatatea timpului si inversati-le, pentru a se coace uniform.
- Lasati cartofii in tava pentru 5 minute inainte de a-i dezlipi de pe hartia de copt.
- Folositi un unt de calitate. Untul da textura finala si ajuta la rumenirea uniforma a cartofilor.
Daca v-a placut reteta de astazi, cartofi Duchess cu parmezan, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.