Carne Adovada
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
- 1,5 kg carne de porc
- 14 ardei chilli, taiati, fara samburi
- 2 linguri miere
- 2 linguri otet
- 5 catei de usturoi
- 2 lingurite oregano, uscat
- 2 lingurite chimion
- 1/2 lingurita piper
- un varf de cuisoare pudra
Mod de preparare
- Intr-un castron puneti carnea taiata cubulete, o lingurita si jumatate de sare si dati la frigider pentru o ora.
- Ardeii taiati se pun intr-un castron cu 4 cani de apa fiarta, se acopera si se lasa 30 de minute.
- Pregatiti cuptorul la 165 grade Celsius.
- Scurgeti ardeii si pastrati 2 cani de lichid din castron.
- In vasul blender-ului, puneti ardeii, mierea, usturoiul, otetul, oregano, chimion, piperul, cuisoarele, o jumatate de lingurita de sare si mixati totul 30 de secunde pana obtineti o pasta.
- Turnati peste pasta si cele 2 cani de lichid pastrat, si mai mixati 30 de secunde.
- Intr-o oala de fonta, amestecati pasta si carnea si dati la fiert pe aragaz, 1-2 minute.
- Acoperiti oala si dati-o la cuptor pentru 2 ore, amestecand din cand in cand.
- Se serveste cu un bol de orez sau in burrito.
Carne Adovada este o reteta mexicana, usor de preparat. Are o culoare spectaculoasa, datorita sosului gustos, bogat in ardei chili si mirodenii.
Chili-ul este un condiment cunoscut in lumea intreaga, apreciat de multe bucatarii, printre altele de catre cea hindusa sau mexicana. Se foloseste mai ales sub forma uscata sau macinata, dar se intalneste si in variantele cruda sau murata. Subliniaza si accentueaza gustul mancarurilor, cunoscute fiind si proprietatile sale de incalzire. Tot mai des intalnim chili-ul in acompaniamentul dulciurilor si al deserturilor, cum ar fi ciocolata traditionala sau cea lichida.
Un nou studiu, arata ca persoanele care consuma mai des mancare picanta, traiesc mai mult. Cercetatorii au examinat dietele a peste 500.000 de oameni din China, de-a lungul a sapte ani.
In anumite state din Mexic, carne adovada se refera la carnea de porc marinata. Este un ingredient foarte comun pentru tacos, in zona statelor Colima, Jalisco si Michoacán. In unele parti ale statului Guerrero, este cunoscut sub numele de „carne enchilada” care inseamna carne imbracata in chili. In zona „Huasteca” (San Luis Potosí, Tampico, Veracruz si Hidalgo) se poate numi „cecina enchilada”. Cecina reprezinta fripturile taiate subtiri.
Daca iubesti mancarea mexicana, sau esti curioasa sa aflii mai multe despre ea, iti las aici o lista cu alte retete delicioase:
- Ardei umpluti in stil mexican
- Placinta tamale
- Tacos mexican
- Carne asada
- Porc cu chile verde
- Chili con carne