Carnati in untura la borcan

308

 

Carnati in untura la borcan

Preparare5 minutes
Timp de gătire20 minutes
Timp total25 minutes
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: carnati condimentati, carnati de casa, carnati in untura la borcan, carnati la garnita, carne la garnita, masa de Craciun, pomana porcului

Ingrediente

  • 500 g carnati de casa
  • 500 g untura

Mod de preparare

  • Intr-o tigaie topiti 2 linguri de untura.
  • Cand aceasta s-a topit, puneti carnatii, intregi, la prajit in untura calduta. Ei se încălzesc lent deodată cu untura din jur.
  • Prajiti la foc mic, 10 minute fara capac.
  • Intoarceti-i cu grija, intepati-i cu o scobitoare in mai multe locuri si mai lasati la prajit inca 5 minute.
  • Se scot pe o farfurie si se taie bucatele potrivite.
  • Asezati carnatii in borcan sau borcane, lasand spatiu liber 1 deget sub buza borcanului.
  • Incalziti putin untura alba, curata, fara a o topi. Aceasta trebuie sa ramana alba nu transparenta, dar fluida.
  • Turnati untura ca sa acopriti bine carnatii, pana in buza borcanului .
  • Inchideti borcanul si pastrati in camara, la rece pana la consumare.
  • Spor la treaba!

Carnati in untura la borcan o reteta practica si usor de depozitat in camara, deoarece nu necesita refrigerare. Rețeta de cârnați la garniță sau carne prăjită în untură la borcan este una foarte veche, de pe vremea când nu existau frigidere. În garniță se păstrau bine untura, carnea și cârnații. Bunicii noștri păstrau așa o parte din cărnurile rămase de la taierea porcului precum și cârnații proaspeți.  Nu vă imaginați că e vreo „rețetă tradițională românească” deoarece confierea cărnurilor (adică gătirea și păstrarea în untură) se practică de sute sau mii de ani în toate țările europene.

Pentru această rețetă de cârnați la garniță sau la borcan (în untură) se folosesc doar cârnații proaspeți, neafumați! Este un nonsens să duci cârnații la afumat și apoi să vii cu ei acasă și să-i prăjești ca apoi să-i bagi în borcane! Afumarea are rolul de a conserva iar cârnații afumați se păstrează foarte bine în cămară.

Alte sfaturi

Carnatii se prajesc doar in untura si nu se pune apa deloc. Chiar și apa din cârnați trebuie să iasă, de aceea se prăjesc fără capac. Apa este responsabilă de râncezirea grăsimilor și de apariția mucegaiului. Dacă scăpăm de apă atunci carnea și cârnații la garniță sau borcan se vor păstra timp îndelungat.

Cârnații se pun, evident, întregi. Nu ai cum să-i tai deoarece sunt foarte moi iar la prăjire membrana s-ar strânge și am rămâne cu niște chiftele. Nu se pun în untură încisă deoarece le poate plezni membrana! Ei se încălzesc lent deodată cu untura din jur.

Dupa ce i-ati intors, trebuie intepati cu o scobitoare pentru a iesi sucul din ei. Trebuie să scăpăm de apa din ei!

Nu puneti in borcan untura in care s-a prajit carnatul, chiar daca aveti impresia ca toata apa s-a evaporat. Inca mai contine particule de apa si va incepe sa rancezeasca usor. Untura pe care o veti turna in borcan, trebuie incalzita putin, nu topita, doar ca ea sa devina fluida. Scuturati borcanul pentru ca untura sa se aseze bine intre bucatile de carnat si tot aerul sa iasa.

Nu se pune untură lichidă deoarece cârnații ar pluti în ea și s-ar ridica la suprafață!

Daca v-a placut reteta de astazi, carnati in untura la borcan, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close