Carnati de casa

652

 

Carnati de casa

Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: carnati de casa, carne de porc, reteta traditionala

Echipament

  • masina de tocat

Ingrediente

  • 3 kg tocata de porc (pulpa)
  • 100 g usturoi
  • 1 mana sare mare
  • 20 g boia
  • 15-20 g piper
  • sare de lamaie, bicarbonat si putin otet pentrucuratat intestine

Mod de preparare

  • Carnea tocata trebuie sa aiba destula grasime, nu tocati doar carne macra, cam 2/3 carne si 1/3 grasime sa fie in compozitie.
  • Intestinele folosite sunt cele subtiri de la porc sau puteti folosi intestine gata cumparate. Cele de la porc se rad bine cu dosul lamei cutitului pana se elimina tot continutul si apoi se spala cu apa fierbinte. Indiferent daca folositi intestine cumparate sau curatate de voi pasul urmator e sa le puneti in apa calda cu un pliculete de sare de lamaie, bicarbonat si putin otet ca sa se dezinfecteze bine si sa se albeasca.
  • Se strivesc cateii de usturoi si se pun peste carnea tocata impreuna cu sarea. Se framanta bine cu mainile si apoi se lasa cam 15 minute sa se topeasca sarea.
  • Se adauga boiaua si piperul si se mai framanta pana la omogenizare.
  • Se ia o bucatica de carne tocata si puneti limba pe ea ca sa simtiti cat e de condimentata. In functie de propriul gust mai adaugati sare si piper. Dar nu boia, prea multa boia va face carnatii amari!
  • Pregatiti masina de facut carnati punand in capat tubul special de umplut carnati.
  • Luati un intestin si-l trageti pe tub pana in capat. Daca merge greu, suflati in el!
  • Faceti un nod sanatos la capat. Puneti carne in masina si dati incet la manivela sa umpleti intestinele. E bine ca cineva sa umple continuu masina si sa invarta la manivela si cineva sa tina carnatul in timp ce se formeaza sa nu se rupa. In timp ce se formeaza carnatul rulati-l sub forma de melc ca sa fie mai usor de mutat la sfarsit.
  • Cand ati ajuns la captul intestinului va opriti din dat la manivela si faceti un nod sanatos si la capatul final. Si gata primul carnat!* in cazul in care intestinul are gauri si vedeti ca iese compozitia afara, va opritit in acel punct si faceti nod, chiar daca carnatul iese scurt; reluati cu alt intestin
  • Repetati pana terminati carnea.
  • Carnatii se pot cosuma asa proaspeti prajiti sau se pot pune la afumat.

Carnati de casa. Acestia au locul lor de cinste pe masa romanilor, pe langa celelalte retete traditionale.

Sarbatorile de iarna se apropie si odata cu ele casa se va umple de aromele bunatatilor preparate in aceasta perioada. De la cozonac pana la leber sau toba, bucatele de Craciun fac deliciul meselor de sarbatori. Un loc special in bucataria romaneasca il au carnatii. Picanti, afumati sau mai grasi, carnatii sunt nelipsiti de pe mesele de Craciun, iar prepararea lor in casa este un obicei care se transmite din generatie in generatie.

In gospodariile unde se taie porci, carnatii sunt printre primele preparate facute imediat dupa sacrificarea animalelor si pastrate pe toata perioada sezonului rece in camara.   Retetele de carnati de casa, difera de la zona la zona. Fiecare regiune a tarii are un specific al ei atunci cand vine vorba de carnatii facuti in casa.

Carnati moldovenesti 

In Moldova, pentru cei mai reusiti carnati se amesteca carne de porc cu carne de manzat. La 500 de grame de carne de porc se adauga 500 grame carne de minzat, condimente, 250 g slanina, sare, piper, usturoi dupa gust. Se trece carnea prin masina de tocat, se adauga sare , piper, usturoi, dupa gust, coriandru si nucsoara. Se pune carnea tocat din nou in masina si se invirteste pirgia masinii usor ca sa nu se rupa intestinele. In carne se pune apa rece, pentru ca umplutura sa alunece usor. Carnatii astfel preparati  se pastreaza timp de doua zile la rece in curenti de aer.

Cimbrul, condimentul secret al carnatilor ardelenesti 

Cimbru maruntit este secretul carnatilor ardelenesti. O reteta clasica de carnati ardelenesti include carne macra si carne grasa intr-un procent de 80% cu 20%. Pentru carnea macra se foloseste pulpa de porc  La carne se adauga 100g usturoi pisat, 100g sare, 20g piper negru macinat mare si 10g cimbru maruntit. Se lasa la uscat doua trei zile, dupa care se afuma si se pastreaza la loc racoros.

Carne tocata cu mana in Bucovina 

In Bucovina , carnea pentru carnati se toaca la sita mare a masinii de tocat sau direct cu mana. Specificul locului este amestecul de carne de porc cu carne de vita si oaie.    Carnatii ca in Bucovina se fac cu : o lingura sare, o lingurita cimbru, o lingurita piper, 1.5 kg carne de oaie slaba, 1.5 kg carne de oaie foarte grasa, 1.5 kg slanina, 1.5 kg pulpa de porc, 3 kg carne de vita slaba, o lingurita mustar boabe, o lingurita boia dulce, 1 lingurita boia iute, o lingurita ienibahar macinat, trei capatani usturoi, 10 mate de porc.   Se umplu matele de porc cu ajutorul dispozitivului special de la masina de tocat. Carnatii se lasa la uscat doua  zile, apoi se pun in afumatoare sau se congeleaza.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close