Carnati de casa afumati
Echipament
- masina de tocat
- Afumatoare
Ingrediente
- 10 m intestine de porc
- 6 kg carne de porc (5 kg pulpa si 1 kg slana)
- 90 g sare
- 150 g usturoi
- 90 g boia dulce
- 35 g piper negru macinat
Mod de preparare
- Spalati bine matele.
- Carnea se da prin masina de tocat.
- Intr-un lighean puneti carnea tocata, sarea, usturoiul pisat, piperul macinat si boia.
- Framantati totul foarte, foarte, bine. Ingredientele trebuie sa fie bine incorporate. Atentie, nu se adauga apa pentru subtierea compozitiei!
- Pregatiti masina pentru umplut carnatii si incepeti umplerea intestinelor.
- Carnea se pune in masina si se preseaza, pentru a nu lasa gauri cu aer.
- De asemenea, umpleti cu grija intestinele pentru a nu plesni, si verificati sa nu existe bule de aer.
- Puneti carnatii in tavi si lasati-i la zvantat aprox. 24 de ore, intorcandu-i o data. Aveti grija sa lasati spatiu intre ei, pentru ca aerul sa circule.
- Cand carnatii s-au zvantat, membrana lor nu mai este umeda deloc si ii putem afuma.
- Pregatiti afumatoarea si afumati carnatii cu fum rece, de esenta tare cum ar fi fag sau cires, sau dupa preferinte.
- Carnatii se afuma dupa preferinte, intr-o zi 3-4 ore, sau pentru un gust mai intens, puteti sa afumati carnea mai multe zile.
- Dupa afumat, carnatii se atarna inca 2 zile pentru a se aerisi bine. Prin uscare vor scadea pana la 40% din masa initiala.
- Pastrati carnatii in camara bine aerisita sau la congelator.
Carnati de casa afumati, o reteta simpla, traditionala romaneasca, din pulpa de porc si slana. Nelipsiti din farfuria cu bunatati de Craciun.
La carnati, esentiala este carne. Ea trebuie sa fie foarte proaspata. Minim 20 la suta din ea trebuie sa fie grasime. Daca carnea nu este suficient de grasa, mai adaugati slanina. Carnea cruda, amestecata cu grasime se condimenteaza cu cele de mai sus, dupa gust. Si condimentele trebuie macinate foarte fin. Atentie la sare. Carnatii, indiferent de modul in care ii veti prepara (afumati sau prajiti) vor scadea si se vor fi mai sarati daca adaugati multa sare la inceput.
Compozitia astfel obtinuta, se va introduce in membrana, de preferinta membrana animala, cu o masinarie speciala. Formati bile de carne cat pumnul si puneti-le in masina. Astfel veti elimina bulele de aer din carne, si nu veti fi nevoiti sa-i intepati. In locurile unde ramane aer, carnatii pusi la afumat si uscat, vor mucegai. Spre deosebire de celelalte mezeluri pe care vi le-am prezentat pana acum, carnatii se pot pastra timp indelungat daca sunt afumati si uscati. Aveti aici si reteta mea de carnati de casa traditionali.
Sa aveti spor la pregatit carnati de casa afumati si alte bunatati din sacrificarea porcului!