Caponet – sarmale italienesti

102

 

Caponet - sarmale italienesti

Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: caponet, Caponet - sarmale italienesti, reteta caponet, reteta cina, reteta pranz, sarmale in stil italian

Ingrediente

  • 600 gr varză
  • 2 foi dafin
  • 2 felii de slănină
  • 1 ou
  • Sare și piper după gust
  • 170 gr carne de porc tocată
  • 40 gr Grana Padano ras
  • 40 gr pesmet
  • 140 gr cârnați proaspeți de porc
  • 1 ceapă
  • 30 gr unt

Mod de preparare

  • Se înlătură foile externe ale verzei și cotorul, apoi se iau 4 foi mari, se spală și se fierb în apă sărată timp de 3 minute, până devin moi și flexibile. Se scurg și se răcesc.
  • Restul verzei se pune la fiert în apă sărată și se gătește cam 10 minute. Se scurge și se toacă fâșiuțe subțiri. Se toacă mărunt ceapa și se pune împreună cu o jumătate din unt și foile de dafin într-o tigaie, se călesc până ceapa devine moale și sticloasă.
  • Se scoate carnea din cârnații de porc și se adaugă în tigaie, împreună cu restul de carne tocată și un praf de sare și piper. Se gătesc la foc mic timp de 20 de minute.
  • Se înlătură foile de dafin din tigaie, se adaugă apoi varza și se mai gătește alte 10 minute. După ce se stinge focul, se adaugă Grana Padano ras, pesmet și ou.
  • Se taie slănina fâșii subțiri, se adaugă în compoziția pentru umplutură, se amestecă bine totul și se potrivește de sare. Ar trebui să fie asemănător cu consistența amestecului pentru chifteluțe.😉
  • Cu un cuțit se înlătură partea cea mai dură și groasă a foilor de varză. Apoi se împarte umplutura în părți egale și se pune pe fiecare foaie de varză. Se rulează și se sigilează capetele împingându-le apoi în interior.
  • Se încinge cuptorul la 180°C, se unge cu puțin unt o tavă termorezistentă și se așază rulourile de varză.
  • Se coc 30 de minute, apoi se servesc calzi sau la temperatura camerei.

Caponet – sarmale italienesti. Nelipsitele sarmale, cum să nu troneze pe masa de sărbătoare? Suntem și noi de acord. Dar, ce-ai spune dacă de data aceasta le-ai da un refresh și ai impresiona toți invitații cu rețeta de Caponet? Pentru patru persoane, pentru că știm că vrei să te bucuri alături de prieteni sau familie de gustul italian autentic.

Cuvantul romanesc „sarma” este imprumutat din limba turca – sarmak, unde are sensul „a infasura, a inveli”. Este posibil si din cuvantul intermediar sarbesc cарма / sarma: „sarma”. Acest produs culinar este cunoscut, cu aceeasi denumire, in mai multe tari: Turcia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Palestina, Iordania, Siria, Liban, Grecia, Cipru, Ucraina, Republica Moldova. In Bucovina si Moldova sarmalele sunt uneori numite galuci („galusti”, „galuste”). Tot sarmale se mananca si in tari precum Italia, Germania, Suedia, Norvegia, Rusia, Azerbaigean, Kazahstan, Kirghistan, Uzbekistan si Irak. Dar, cunoscute sub alte denumiri.

Paternitatea sarmalelor este revendicata in prezent de trei state: Turcia, Grecia si Albania. In ultimele doua fiind folosite frunzele de vita in locul foilor de varza. Iata de unde disputa europeana! Probabil ca este greu de decis cine ar putea fi inventatorii sarmalei. Procedeul de infasurarea a carnii in diferite frunze a fost si este clar folosit de popoarele de pe intregul mapamond, doar ca in partile noastre, ale Europei, este un fel de mancare mult utilizat, iar Turcia este considerata de cei mai multi drept tara de origine a sarmalei.

Daca v-a placut reteta de astazi, caponet – sarmale italienesti, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.
Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close