Caltabos moldovenesc

300

 

Caltabos moldovenesc un mezel traditional pentru masa de Craciun

Fel de mâncare: aperitiv, masa de Craciun, mezel
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: caltabos, caltabos cu orez, caltabos fara organe, caltabos moldovenesc, caltabos prajit, masa de Craciun, produse traditionale de Craciun, sacrificarea porcului

Ingrediente

  • 1 kg carne mai grasa, tocata in casa
  • 5 linguri orez pentru sarmale
  • 60 ml apa
  • 2 cepe mari tocate marunt
  •  sare si piper dupa gust
  • cimbru uscat
  • intestine groase
  • 3 linguri ulei
  • boabe de piper
  • 1 l apa pentru spalatul intestinelor
  • 200 ml otet pentru spalatul intestinelor

Mod de preparare

  • Incepeti pregatirea intestinelor cu o seara inainte. Acestea se spala bine la interior si exterior, apoi se lasa peste noapte intr-un litru de apa cu otet, pentru indepartarea mirosurilor neplacute. Adoua zi se scot din apa si se mai limpezesc o data.
  • Orezul se spala in mai multe ape si se lasa la umflat in apa rece.
  • Caliti 2 minute ceapa in putin ulei.
  • Intr-un castron mare puneti carnea tocata, apa, orezul scurs de apa, ceapa calita si racita.
  • condimentati si amestecati bine cu mana.
  • Umpleti intestinele cu acest amestec, dar nu prea tare, caci poate plesni din cauza orezului care se umfla la fiert.
  • Puneti apa la fiert cu putina sare, cu o frunza de dafin, putin cimbru si cateva boabe de piper.
  • Cand apa da in clocot se introduce caltabosul si se lasa la fiert la foc mic. In timp ce fierbe se inteapa din loc in loc cu un ac gros, ca sa nu plesneasca. Cand se lasa la fundul vasului este fiert.
  • Se scoate din oala si se pune la rece.
  • Pentru prajit se pune intr-o tigaie cu ulei la cuptor pana se rumeneste si prinde o crusta aurie. Caltabosul prajit este specific moldovenesc.
  • Spor la treaba!

Caltabos moldovenesc un mezel traditional pentru masa de Craciun. Este preparat de romani dupa sacrificarea porcului. Nu ezitati sa le incercati si voi acasa, caci se fac usor chiar daca stati la bloc si nu aveti rude la tara ce taie porcul.

Chisca de casa moldoveneasca este foarte simplu de facut si este de fapt o combinatie de carne tocata de porc si orez, puse intr-un intestin gros (cret) de porc si care mai apoi se fierb in apa. Simplu, nu?

Chisca moldoveneasca mai este cunoscuta in unele zone ale tarii sub denumirea de calbaș, gâlbaș sau chiar caltabos desi in acest caz parerile sunt impartite. Unii spun ca un calbabos e totuna cu chisca dar alttii sustin ca retetele difera. Depinde de zona si de obiceiurile culinare ale familiei.

In partile sudice ale tarii se face chiar si o ciorba din chisca/caltabos. Pe grupul de Facebook am avut placerea sa aflu de la cineva cum se face o ciorba de acest gen acrita cu zeama de varza. Iata despre ce este vorba:

”se călește ceapa se pune puțină apă se taie caltaboșul bucăți cam de patru cm și se fierbe pentru că are orez se drege cu zeama de varza. Se bate ou și ses adauga. Se mai pune leuștean, iar dacă caltaboșul este și puțin afumat iese o ciorbă foarte buna”

Pentru o masa imbelsugata de Craciun, va las mai jos si alte retete perfecte pentru aceasta perioada:

Daca v-a placut reteta de astazi, caltabos moldovenesc, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close