Caltabos de casa cu orez, ceapa, carne si maruntaie proaspete de porc
Ingrediente
- 500 g carne grasa de porc
- 2 kg ficat, rinichi, inima, splina, plamani
- 300 g orez
- sare si piper dupa gust
- 1 capatana mica de usturoi
- 150 g grasime de porc topita
- 5-6 cepe mari
- 2-3 foi de dafin
- mate curatate si spalate bine
- 1 lingurita nucsoara
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 lingurita maghiran uscat
Mod de preparare
- Lasati organele in apa rece o jumatate de ora, pentru a iesi tot sangele. Schimbati apa de 2 ori.
- Curatati bine organele de pielite, zgarciuri etc.
- Puneti acum organele la fier si separat, in alta oala, puneti carnea. Pentru aroma, adaugati foi de dafin, 1-2 catei de usturoi, sare si piper.
- Lasati totul la fiert, pana cand acestea sunt patrunse usor cu furculita. Ficatul va fierbe mai repede, el trebuie scos inainte.
- Tocati marunt ceapa si usturoiul.
- Cand organele si carnea s-a fiert, se lasa la racit, inainte de a le da prin masina de tocat. Pastrati apa in care au fiert organele.
- Puneti untura la incins si prajiti ceapa, pana cand se caramelizeaza usor.
- In apa unde au fiert organele, puneti orezul la fiert, cu putina sare. Orezul nu trebuie fiert de tot, el va mai fierbe o data cu caltabosul intreg.
- Dati carnea si organele, o singura data prin masina de tocat.
- Intr-un vas incapator, amestecati mixul de carne tocata, ceapa, orezul, usturoiul pisat, mirodeniile, sare si piper dupa gust.
- Daca compozitia este foarte uscata, amestecati-o cu putina apa, din care au fiert organele.
- Montati tubul la masina de tocat si umpleti matele cu compozitia obtinuta.
- Intr-o tava inalta pentru cuptor, asezati caltabosii si acoperiti-i cu apa in care a fiert carnea si organele (daca mai aveti).
- Incingeti cuptorul la 80 de grade si dati tava pentru 30- 35 de minute. Intoarceti caltabosii si mai lasati-i inca 15 minute.
- Daca apar umflaturi, acestea trebuie sparte cu un ac fin.
- Cand sunt gata, clatiti rapide caltabosii cu apa rece pentru a indeparta stratul unsuros de la suprafata.
- Se pastreaza la rece pana la consumare.
- Pot fi serviti ca atare sau prajiti.
Caltabos de casa cu orez, ceapa, carne si maruntaie proaspete de porc. Un alt mezel preparat de romani dupa sacrificarea porcului.
Caltabosii, numiti in unele zone si cartabos, chisca sau calbaj, sunt niste carnati, preparati de regula la taierea porcului, din maruntaiele acestuia fierte si tocate. Se consuma proaspeti, prajiti sau afumati. Compozitia difera de la o zona la alta, poate contine sau nu orez si bucatele de slanina.
Daca in compozitia caltabosilor se adauga si sange (colectat la taierea porcului, lasat sa se coaguleze, fiert si tocat), se obtine asa-numitul „sangerete”.
Caltabosul si lebarul, sunt mezeluri care se consuma in general, in stare proaspata, la cateva zile de la preparare. Bineinteles, se pot si congela.
Pentru formarea caltabosului, puteti folosi si mate de oaie. Acestea sunt mai subtiri si fierb mai repede. Ii puteti fierbe si la aragaz, la foc mic, tot in apa in care au fiert organele si carnea.
Pentru o masa imbelsugata de Craciun, va las mai jos si alte retete perfecte pentru aceasta perioada:
- Sarmale
- Lebar
- Carnati de casa
- Carnati afumati
- Toba
- Piftie de porc
- Cozonac cu nuci si stafide
- Cozonac cu nutela
- Biscuiti de casa cu untura
- Cornulete fragede
Urmareste-ne si pe Facebook sa fii la curent cu toate retetele noastre, din intreaga lume.