Cafea Dalgona – o bautura spumoasa cu nes

418

 

Cafea Dalgona - o bautura spumoasa cu nes

Fel de mâncare: Bauturi
Cuvânt cheie: bautura spumoasa, ceai cu matcha, lapte cu cafea, lapte cu gheata, nes cremos, nes cu lapte
Porţii: 1

Ingrediente

  • 4 lingurite  cafea solubila (ness) aprox. 8g
  • 4 lingurite zahar
  • 4 lingurite apa fierbinte
  • 200 ml lapte rece
  • cuburi de gheata

Mod de preparare

  • Puneti intr-un castron mic nesul, zaharul si apa.
  • Cu un mixer sau tel, frecati nesul pana devine spumos si cremos, si va creste in volum.
  • Puneti laptele intr-o cana de sticla transparenta.
  • Adaugati (sau nu) 2-3 cuburi de gheata.
  • Cu lingura puneti spuma de nes din castron deasupra laptelui. Nu amestecati.
  • Asta e tot! Enjoy!

Cafea Dalgona – o bautura spumoasa cu nes sau matcha, dupa preferinte. Se prepara in doar cateva minute cu ingrediente deloc sofisticate. Aceasta cafea dalgona a devenit foarte populara in ultimile luni, fiind prezenta pe toate platformele de social media, este un fel de ness café frappe. Exista si variante cu pudra de matcha sau pudra de cacao pentru cei care nu iubesc cafeaua instant.

Reteta a plecat din Coreea de Sud si a devenit una din modalitatile cele mai apreciate de a prepara cafeaua acasa. Si indienii au o bautura asemanatoare, diferenta dintre cele doua consta in faptul ca se toarna laptele peste spuma de ness.

Se pare ca termenul de “cafea dalgona”a aparut pe google dupa 26 ianuarie si a fost popularizat de un coreean pe You Tube. Acesta avand peste 8 milioane de vizualizari in 2 luni, in timp ce pe #dalgonacoffee  pe TikToK a depasit 3.4 milioane vizualizari pana in 20 martie. Pe Instagram eticheta pusa acestei bauturi a inceput sa creasca de la o zi la alta, trecand de 120k.

Asemanarea cu desertul Dalgona

Altii sustin ca aceasta cafea a fost facuta cunoscuta prima oara de actorul sud-coreean Jung II_woo. I s-a servit aceasta bautura cand a vizitat Macao si acesta a simtit gustul desertului Dalgona din copilarie.

Acesta se prepara cu zahar ars (caramel) amestecat cu bicarbonat de sodiu. Uneori se foloseste miere sau sirop de glucoza, de melasa etc. Are loc o reactie foarte violenta care expandeaza caramelul iar dupa racire il intareste si-l face friabil. Este popular in Asia dar si in Europa si Statele Unite. Englezii ii spun cinder toffee, scotienii stiu de puff candymaghiarii ii zic „miere turcească” sau törökméz. 

Dalgona Coffee este cel mai recent trend in materie de cafele. A aparut in martie 2020 tocmai datorită izolarii din cauza pandemiei cu coronavirus. Lumea isi dorea preparate delicioase care sa ii aminteasca de zilele in care putea iesi din casa… la o cafea!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close