Burrito cu pui

243

Burrito cu pui

Preparare30 mins
Timp de gătire30 mins
Timp total1 hr
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Mexicana
Cuvânt cheie: burrito cu goacamole, burrito cu pui, burrito mexican, burrito simplu, cel mai simplu buritto, lipie cu pui si legume, reteta guacamole, reteta mexicana
Porţii: 6

Ingrediente

Pentru pui

  • 450 g piept de pui
  • 1 lingura ulei
  • 1 ceapa mica tocata
  • 2 catei usturoi pisati
  • 250 ml supa de pui
  • 75 ml salsa
  • 2 linguri condiment taco
  • 1 lingura suc de lime
  • sare si piper dupa gust

Guacamole

  • 2 avocato pasati
  • 1 ceapa mica rosie, taiata fin
  • 1 lingura suc de lime
  • 1 catel de usturoi pisat
  •  sare si piper dupa gust

Legume

  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 ardei rosu, feliat
  • 1 ardei verde, feliat
  • 1 ceapa rosie taiata solzisori
  • sare si piper dupa gust

Asamblare

  • 6 lipii tortillas
  • 1 conserva mica fasole rosie
  • 130 g branza cheddar rasa (sau alta branza la alegere)
  • coriandru tocat
  • sos salsa

Mod de preparare

  • Fierbe peieptul de pui in apa pentru 15 minute sau pana cand acesta se rupe fasii, usor. Scoate-l pe o farfurie si rupe-l fasii.
  • Incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Prajetse ceapa si usturoiul pentru 2 minute.
  • Adauga puiul fasii, supa de pui si toate ingredientele pentru pui, din lista de mai sus.
  • Dati in fiert apoi reduceti focul si mai lasati 5 minute, sau pana cand lichidul s-a evaporat in intregime.
  • Pregatim si legumele. In alta tigaie incinge uleiul la foc mare, pana cand iese fum din el.
  • Pune legumele si prajeste-le 2 minute, amestecand constant. Condimenteaza cu sare si piper. Legumele trebuie sa fie prajite la exterior si crocante la interior. Scoate-le pe o farfurie.
  • Intr-un castron pregateste guacamole. Amesteca toate ingredientele din lista de mai sus.
  • Pentru asamblare, asezati cate o lipie pe blatul de lucru. Puneti preparatele in mijloc, trageti merginea de sus si de jos, la interior, apoi rulati-l pentru ca umplutura sa ramana inauntru.
  • Optional. Puneti burrito in tigaie la foc mediu, pentru 2 minute, inainte de servire.
  • Pofta buna!

Burrito cu pui o reteta simpla pentru toti iubitorii de mancare mexicana si pentru cei care vor sa incerce ceva nou. Este unul dintre preparatele ideale pentru a fi preparat si mancat in gasca, pentru ca e simplu, versatil si ieftin. Facand o socoteala rapida, un burrito de pui preparat acasa nu ar trebui sa coste mai mult de 5 lei per portie.

Puteti inlocui carnea de pui cu pulpă de rață confiată, piept de curcan, antricot de vită sau rasol de vită, practic orice tip de carne vă place. Carnea poate fi tăiată nu doar fasii, dar și cubulețe mici sau chiar tocată. Combinația de legume, de asemenea, poate fi oricare alta. În loc de legumele enumerate de mine, puteți pune dovlecei la grătar, vinete la grătar, ardei copți sau orice tip de ciuperci. Cât privește sosurile, în afară de guacamole și salsa mai merge foarte bine și smântâna sau iaurt.

Stiati ca…

In reteta originala, buritto este umplut doar cu carne si fasole prajita. Versiunea americana adaptata contine si alte combinatii.  Enumeram: orez, fasole fiarta, salata, diferite alte tipuri de carne si de sosuri, guacamole, cascaval, smantana si alte legume. Chiar daca burritos sunt foarte apreciati in nordul Mexicului si peste tot in lume, acestia nu sunt foarte intalniti in restul Mexicului.

O informatie interesanta: numele “burrito” inseamna, de fapt, “magarus” in spaniola.  Exista foarte multe povesti batranesti ce ofera potentiale explicatii in legatura cu modul in care acest fel de mancare si-a dobandit numele. Una dintre aceste povesti ne relateaza existenta unui vanzator ambulant ce isi folosea magarul pentru a transporta si vinde mancaruri. Asta in timpul Revolutiei Mexicane. Pe masura ce felurile lui de mancare impaturite in tortilla au devenit din ce in ce mai populare, au ajuns sa fie numite “mancarea micului magarus” (food of the burrito), iar apoi au devenit pur si simplu “burritos”.

Reteta originala a inceput sa fie schimbata in diferitele regiuni ale Mexicului.  Pe masura ce au dobandit popularitate si au ajuns sa fie cunoscuti, burritos au inceput sa fie preparati in functie de ingredientele locale si preferintele fiecaruia.

Originea burrito-ului modern nu este foarte concreta. Locuitorii mezoamericani din Mexic consumau regulat tortilla cu diverse umpluturi. Cu toate acestea, putem considera ca ceea ce mancau ei este mai aproape de actualul taco decat de burrito. Exista persoane ce considera ca burritos au fost creati de catre “vaqueros” – cowboy ce traiau in nordul Mexicului in secolul al XIX-lea.

“Breakfast burritos”

Burritos pentru micul-dejun, sunt o varianta americana a retetei originale. Sunt umpluti cu preparate specifice micului-dejun precum oua sau omleta, carnaciori sau bacon, legume sau chiar cartofi si apoi impaturiti intr-o tortilla calda. Sunt considerati un preparat specific al bucatariei Mexicane Noi sau Tex-Mex.  Sunt foarte des intalniti si in restaurantele din California sau Sud-Vestul Statelor Unite.

Burritos umezi

Sunt un tip mai special de burritos, cu topping de cascaval topit si sos iute din ardei chili, similar cu cel pentru enchiladas. Aceasta varianta este uneori numita “modajo” (“umed” in spaniola), “enchilada-style” sau “suizo” (ce inseamna “elvetian” si se refera la felurile de mancare cu topping de cascaval sau smantana).

Pentru varianta vegetariana, folositi tofu pentru a inlocui carnea. Pentru a fi mai usor de impaturit, incalzeste lipiile inainte. Vei vedea, se va inmuia imediat. Iar pentru varianta crocanta, pune-l in tigaie sau pe gratar, cate 3 minute pe fiecare parte. Serveste-l cu salsa si verdeata proaspata.

Daca v-a placut reteta de astazi, Burrito cu pui , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close