Bulz ardelenesc pe jar sau la cuptor

457

Bulz ardelenesc pe jar sau la cuptor cu afumatura

Timp de gătire55 mins
Timp total55 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: bulz, bulz ardelenesc, bulz cu branza de burduf, cas afumat, costita afumata, reteta simpla
Porţii: 4

Echipament

  • Gratar
  • Cuptor

Ingrediente

  • 1 l apa
  • 400 g malai
  • 100 g carnat de casa
  • 200 g branza de burduf
  • 200 g cas afumat
  • 150 g costita afumata
  • unt
  • sare

Mod de preparare

  • Puneti apa la fiert cu sare.
  • Cand a inceput sa clocoteasca, toarna putin cate putin cantitatea de malai. Se amesteca cu untel pentru a nu se lipi
  • Se lasa la fiert 20 de minute sau pana cand mamaliga prinde un aspect cremos.
  • Carnatul si costita afumata se prajesc putin la tigaie.
  • Rastoarna mamaliga pe un fund de lemn si cu ajutorul unei ate, imparte-o in 4 parti egale. Cu o lingura de lemn turteste fiecare bucata de mamaliga.
  • Razuiti branza si cascavalul.
  • Branza de burduf se imparte in mod egal in doua dintre cele 4 bucati de mamaliga.
  • Peste branza puneti carnea si carnatii.
  • Ia cele 2 bucati de mamaliga goale si acopera-le pe cele care pline. Foloseste-ti mainile pentru a le modela sub forma unor bile de mamaliga.
  • Daca pregatesti bulzul pe jar, inveleste-l in folie de aluminiu si arunca-l in jar. Dupa ce se coace, scoate-l din folie, pune-l pe platou, topeste cate o bucata de unt pe deasupra, iar apoi  rade si putin cas afumat.
  • Foloseste aceiasi metoda si pentru coacerea pe gratarul incins.
  • Pentru pregatirea la cuptor, unge o tava cu putin unt, pune cele doua bile de mamaliga in tava si da-le la cuptor. Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la o temperatura de 180 de grade, iar bulzul va fi gata in 20 de minute. Imediat ce scoti tava de la cuptor, rade deasupra si casul afumat.
  • Sunteti gata de servit!

Bulz ardelenesc pe jar sau la cuptor cu afumatura, carnati, branza de burduf si cascaval afumat. O reteta simpla si delicioasa.

Acest fel de mancare se prepara diferit, in functie de regiunile tarii.

Bulzul ardelenesc este acelasi cu botul moldovenesc, diferenta fiind ca ardelenii il fac sub forma unui bulgare. Ulterior preparatul se baga la cuptor. Moldovenii il fac mai plat si prefera sa il rumeneasca pe plita. Ingredientele sunt practic aceleasi.

In Muntenia se mananca de exemplu mamaliga cu branza si smantana sau mamaliga cu branza si oua ochiuri.

Bolile istorice si mamaliga:

Spaniolii si Portughezii au fost primii care au introdus porumbul in alimentatie, urmati de Italieni (cu precadere zonele sarace din Sicilia) .‘’Polenta’’ era singura hrana a nevoiasilor. Acesta a fost motivul pentru care, mamaliga a fost acuzata pentru raspandirea –pelagrei.

Pelagra, numele ei vine din italiana ‘’pelle agra’’ si inseamna ‘’piele aspra’’ cu iritatii si crapaturi dureroase, se datoreaza lipsei de vitamine esentiale de origine animala, fiind des intalnita in randul saracilor.

Pentru a evita pelagra, s-a impus consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de lapte si un ou (desigur, acolo unde mamaliga era aliment de baza).

In Romania, porumbul apare in Banat, in 1692, subt regionalismul de ‘’cucuruz’’. Probabil adus de catre comerciantii sarbi, kukuruz fiind un cuvant slav.

Existenta mamaligii pe baza de porumb, este atestata in  1873 in editia Larousse : Mamaliga s . f . Fiertura din faina de porumb.

Incearca si tu reteta mea de bulz ardelenesc pe jar. Asteptam parerile tale 😉

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close