Briose cu vanilie si lavanda
Echipament
- Cuptor
- Tava pentru briose
Ingrediente
Pentru aluat
- 170 g unt nesarat la temperatura camerei, taiat cubulete
- 170 g faina
- 170 g zahar
- 1 plic praf de copt
- 3 oua mari, la temperatura camerei
- 1 esenta de vanilie
- 2 lingurite lavanda comestibila
Pentru crema
- 170 g unt nesarat, la temperatura camerei
- 1 esenta de vanilie
- 3 linguri lapte
- 340 g zahar tos
- culoare comestibila - mov/lavanda
- lavanda comestibila
Mod de preparare
- Incinge cuptorul la 175 grade Celsius.
- Pregateste tava cu hartie pentru briosa, in fiecare forma.
- Intr-un castron mare pune toate ingredientele pentru aluat, cu exceptia lavandei, si mixeaza pana cand vei obtine un aluat cremos.
- Pune acum si florile de lavanda si amesteca cu o spatula.
- Imparte aluatul in formele de briose. Bate tava de 2-3 ori de masa pentru ca aluatul sa se aseze uniform in forma de hartie.
- Dati la cuptor 20 de minute, sau pana cand aluatul este copt la mijloc. Fa testul cu scobitoarea.
- Cand sunt gata se scoate tava din cuptor si se lasa 5 minute la racit.
- Intre timp pregatim crema. Topeste untul si lasa-l la racit inainte de folosire.
- In castronul mixer-ului pune jumatate din cantitatea de zahar, vanilia, laptele, culoarea comestibila si untul topit.
- Incepeti sa mixati usor, adaugand treptat si restul de zahar.
- Opriti mixerul si puneti crema intr-un pos.
- Imediat cum briosele s-au racit, se orneaza cu crema deasupra.
- Presara cateva flori de lavanda deasupra, pentru si mai mult efect.
- Sunteti gata de servit.
- Enjoy!
Briose cu vanilie si lavanda, un desert cu o culoare fascinanta, parfumat si extrem de delicios. Gata in numai 35 de minute. Lavanda este de asemenea o planta comestibila. Datorita gustului sau intens aromat poate fi utilizata in prepararea ceaiurilor, sau, in cantitati mici, ca aromatizant in produse de patiserie si alte preparate (in diverse sosuri, salate, la friptura de vita, somon la gratar, friptura de pui etc).
Atentie insa, deoarece lavanda are un gust pronuntat cel mai bine ar fi sa o folosesti cu moderatie. In retete trebuie evitata folosirea unei cantitati prea mari de lavanda deoarece mancarea devine amara si cu un parfum greu de suportat. Pentru un plus de siguranta, este recomandat sa experimentezi, folosind la inceput o cantitate mica si crescand-o pe parcurs.
De asemenea, este imperativ sa folosesti lavanda care nu este tratata chimic pentru orice folosire comestibila si sa fie curatata de praf.
Pentru toti iubitorii de lavanda si pentru curiosi, las aici o alta reteta minunata: inghetata cu lavanda!
Daca v-a placut reteta de astazi, briose cu vanilie si lavanda, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.