Bors de casa – reteta pas cu pas

581

 

Bors de casa, reteta pas cu pas.

Fel de mâncare: Bauturi
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: bors de casa, bors pentru acrit, bors pentru baut, reteta bors, reteta simpla

Ingrediente

Pentru huste

  • 250 g tarate
  • 1 felie de paine, faramitata
  • apa rece

Pentru bors

  • husti
  • 500 g tarate de grau
  • 3 linguri faina de malai
  • 5 l apa fierbinte
  • 2 tulpini leustean verde
  • 100 g paine alba sau de secara

Mod de preparare

  • Incepem prin a pregati hustile, asta in cazul in care nu le-ati cumparat. Intr-un vas amestecam taratele cu paine si turnam putina apa rece, cat sa inmoaie cele doua ingrediente.
  • Vasul trebuie sa fie incapator deoarece taratele vor fermenta si se vor umfla. Se lasa acoperit 2 zile.
  • Cand hustile sunt gata, incepem pregatirea borsului. Intr-un borcan mare de sticla, puneti restul de tarate, malaiul, hustile si 5 l de apa fierbinte.
  • Adaugati si radacinile de leustean si amestecati cu un facalet.
  • Se acopera borcanul cu un capac sau farfurie si se lasa la fermentat, la loc caldut, 1-3 zile, depinde de anotimp. Iarna poate dura pana la 4-5 zile, in functie de temperatura.
  • Amestecati in bors o data sau de doua ori, cel putin, si gustati-l. Cand este suficient de acru, atat cat va place, strecurati-l.
  • Se strecoara printr-o panza de bumbac densa si se depoziteaza in sticle sau borcane, la frigider.

Bors de casa, un produs natural pentru acrirea ciorbelor sau pentru consumul personal, in tratatea unor afectiuni.

Tips!

  • Dupa strecurarea borsului, nu aruncati taratele, le puteti pastra la frigider intr-un borcan inchis, pana la 3 luni, si le puteti refolosi pe baza de husti la prepararea urmatorului bors.
  • Cand turnati apa fiarta in borcan, aveti grija ca acesta sa nu fie foarte rece si sa crape.
  • Pentru a grabi procesul de acrire, in sezonul rece,  puteti inveli borcanul cu o patura groasa.
  • Pentru un bors si mai aromat, puteti pune si cateva crengute de cimbru si una de visin.
  • Folositi malai din boabe intregi, nu grisat.

Unele gospodine adauga zahar la bors, pentru a grabi procesul de acrire. Eu nu recomand, mancam deja o gramada de zahar din alimentele cumparate din supermarket-uri.

Pe langa gustul bun pe care-l da mancarii, cu totii stim ca 1 pahar de bors de casa, aduce o multime de beneficii organismului nostru.

Beneficiile borsului de casa

Ca si continut, borsul este bogat in vitaminele B si C, minerale, carbohidrati, aminoacizi, vitaminele D si H, enzime, minerale si oligoelemente precum seleniul si cromul. Acesta este extrem de nutritiv si combate slabiciunea si oboseala.

Iar daca vrei sa scapi de kilogramele in plus, poti urma o cura de slabire cu bors. Se bea un pahar de bors inainte de fiecare masa, acesta reduce pofta de mancare si va stimula eliminarea toxinelor din organism. Atentie!! Dieta se tine o saptamana, maxim doua.

Este un remediu popular renumit pentru indigestie, constipatie si diaree, dar si pentru ameliorarea afectiunilor respiratorii precum bronsitele sau astmul.

Borsul mai este renumit si pentru combaterea mahmurelii. Acesta nu numai ca amelioreaza simptomele neplacute ce apar in urma consumului abuziv de alcool (greata, dureri de cap, senzatie de slabiciune), ci are si abilitatea de a accelera ameliorarea mahmurelii.

Citeste mai multe despre beneficiile borsului in tratarea bolilor de ficat, plamani, anemie si hipertensiune. 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close