Bisque e o supa frantuzeasca cremoasa, catifelata, condimentata, ce are la baza o supa de crustacee. Cea mai populara e cea de homar dar se mai face si cu creveti, crabi, raci. Termenul este de origine franceza si deriva, se pare, din Biscaya sau din faptul ca ingredientele principale (crustaceele) sunt bis cuits, adica gatite de doua ori. Acestea sunt sotate usor (fara a fi curatate de cochilie), apoi fierte in vin aromat cu condimente, inainte de a fi facute piure.
Carnea de homar este considerata cea mai delicată dintre toate crustaceele, iar cel mai căutat este homarul albastru salbatic, care traieste in Canalul Manecii si pe coastele Bretaniei. Acest crustaceu poate atinge de la 45 la 60 cm. Gatirea cu succes a unui homar poate parea complicata, uneori, si poate nu este la fel de usoara pentru toti. Chiar daca nu este nimic complex, va trebui sa adopti tehnica potrivita si sa fii riguros, pentru a reusi. La fel ca un peste proaspat bine ales, pe langa faptul ca este gustos, homarul este excelent pentru sanatatea ta. O incantare pentru papilele tale gustative, cu carnea sa ferma, saraca in calorii si bogata in Omega-3, proteine, fosfor si zinc. Afla cum poti sa-l gatesti simplu si usor pe acest rege al crustaceelor!
Stii cum sa recunosti un homar proaspat?
Daca are coaja groasa, acest lucru este promisiunea unei carni abundente. Este de preferat sa il cumperi viu. Cand il cumperi, verifica daca homarul este in viata. Pentru a face acest lucru, prinde-l de partile laterale – isi va plia brusc coada sub corp. Daca nu, ar putea fi dovada ca nu mai este atat de proaspat.
Homarul cumparat gatit trebuie sa aiba un miros bun, ochii de un negru stralucitor si o carne ferma. Pentru a afla daca homarul era in viata inainte de a fi gatit, trage de coada si, daca se pliaza, totul este in regula.
Pentru a-l conserva, este posibil sa pastrezi homarul proaspat la frigider, timp de o zi. Dupa ce a fost gatit, homarul poate fi pastrat pana la doua zile.
Bisque de homar
Ingrediente
- 1 homar mic, gătit, circa 400 g
- 30 g unt
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 1 praz, tocat mărunt
- 1 morcov, tocat mărunt
- 1 tulpină de țelină, tocată mărunt
- 90 ml vin alb sec
- 1 foaie de dafin
- 50 g orez cu bobul lung
- 250 g roșîi descojite, curățate de semințe și tocate
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 2 linguri smântână
- sos Tabasco
- sare și piper
- 1.5 linguri frunze proaspete de ceapă verde
Mod de preparare
- Vei îndepărta cleștii homarului și îi vei pune deoparte. Vei tăia corpul în jumătate, pe lungime. Ai grijă să extragi ficatul, care este de culoare gri-verzuie, iar dacă ai în față o femelă, trebuie să te ocupi de icrele roșii-portocalii. Le vei păstra la rece. Urmează să scoți carnea din clești și din coadă. Părțile necomestibile le vei arunca,iar carnea o vei tăia în bucățele mici și o vei lăsa deoparte. La final, tai carapacea în segmente mari.
- Într-o oală vei topi untul, în care vei pune segmentele de carapace. Le lași la sotat până când încep să se prindă de oală.
- Peste acestea se adaugă o treime din ceapă, morcov, praz și țelină, urmând să fie lăsate la călit aproximativ un minut.
- Când sunt rumenite, peste întreg conținutul se toarnă vinul și un litru de apă. Vei pune și frunzele de dafin și lași totul la foc mic timp de 30 de minute.
- Când este gata, supa se strecoară, iar restul alimentelor le vei arunca.
- Într-o altă oală se topește untul rămas, peste care vei adăuga și restul legumelor rămase.
- Când acestea sunt călite bine, vei pune orezul peste ele, urmând să torni supa și roșiile. Vei lăsa totul la fiert timp de 25 de minute, timp în care este necesar să supraveghezi preparatul. Orezul se poate lipi și astfel, compoziția se va arde.
- În oală vei adăuga ficatul sau icrele de homar, iar tot conținutul oalei îl vei mixa, pentru a obține un piure.
- Peste piure vei pune sucul de lămâie și îl vei mai fierbe încă 2-3 minute.
- Peste se adaugă smântână, sare, piper și poate câteva picături de sos Tabasco, asta doar dacă face parte din poftele tale culinare. Preparatul astfel este gata.
- Se servește acest bisque de homar în boluri mici, ornate cu carnea păstrată și cu câteva frunze de ceapă verde tocate mărunt.
- Pofta buna!
Daca v-a placut reteta de astazi , Bisque de homar, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.