Biscuiti Sable
Porţii: 4
Calorii: 36kcal
Ingrediente
- 120 g unt
- un praf de sare
- 120 g zahar
- 1 esenta de vanilie
- 2 galbenusuri de ou
- 3 g praf de copt
- 200 g faina
- 1 lingura coaja rasa de la o lamaie
- 1 galbenus ou pentru uns
- 1 lingurita lapte pentru uns
Mod de preparare
- Pentru inceput mixam untul cu un praf de sare si zahar. Adaugam pasta de vanilie sau semintele de la o pastaie de vanilie si amestecam.
- Incorporam galbenusurile treptat, al doilea va fi adaugat dupa ce este bine amestecat primul. La final punem faina, coaja rasa de lamaie si praful de copt. Amestecam pana se omogenizeaza continutul si obtinem un aluat neted.
- Il dam la frigider 45-60 minute, apoi il intindem intre doua hartii de copt (nu va mai fi nevoie de faina pentru blatul de lucru, asa ca nu stricam textura si compozitia, caci aluatul ramas intre forme va fi strans si intins iar pentru ca vom obtine alti biscuiti in acest mod).
- Intindem aluatul cu o grosime de aproximativ 3-4 mm, trasam niste dungulite cu furculita (sau scobitoarea), apoi decupam forme rotunde. Asta pentru a respecta reteta originala. Dar, putem sa ii decupam cu orice forma ne place: floricele, inimioare, stelute, etc.
- Ii ungem cu galbenusul batut cu putin lapte, apoi ii coacemin cuptorul preincalzit la 180°C timp de 10-12 minute (eu i-am lasat 12, pana au prins o culoare frumoasa la suprafata). Datorita galbenusului au aspect lucios.
- La inceputul procesului de coacere miroase a omleta arsa, dar cand ii scoatem din cuptor mirosul dispare, iar gustul este perfect!
- Ii lasam sa se raceasca in tava
- Pentru cei gurmanzi ca mine, ii puteti servi cu crema si fructe
Biscuiti sable , sunt deliciosi, usor de pregatit, cu povesti si istorie in spate, ca orice reteta ce provine din cartile de bucate frantuzesti.
Conform Wikipedia, biscuitii sable au fost pregatiti prima oara in vestul Frantei, in Sable-sur-Sarthe. Se spune ca in anul 1670 Marchizul de Sables a dus la curtea Regelui Louis al XIV-lea niste biscuiti rotunzi.
Regele a fost placut impresionat de acestia. I-a comandat patiserului Vatel sa ii faca si sa ii numeasca in onoarea marchizului ” petit sables”. Se spune ca regele i-a servit apoi, in fiecare dimineata, la micul dejun.