Biryani cu berbecut

439

Biryani cu berbecut

Preparare40 mins
Timp de gătire1 hr 30 mins
Timp total2 hrs 10 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Indiana, Pakistaneza
Cuvânt cheie: biryani, carne de berbec, orez cu berbecut, reteta internationala
Porţii: 8

Ingrediente

Pentru orez

  • 700 g orez basmati
  • 2 foi dafin
  • 10 frunze menta
  • 1 lingura ulei
  • 4 cuisoare
  • 1 baton scortisoara
  • 4 cuisoare
  • sare
  • sofran

Pentru berbecut si sos

  • 4 rosii decojite si taiate cubulete
  • 1 kg carne de berbecut
  • 4 cepe tocate
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita curcuma
  • 30 g pudra de ghimbir
  • 2 foi dafin
  • 1 baton scortisoara
  • 2 ardei iuti
  • 2 lingurite coriandru macinat
  • patrunjel tocat
  • 300 g iaurt
  • zeama de la o lamaie
  • 1 capatana de usturoi
  • un praf de cardamom
  • 5 cuisoare
  • 2 lingurite chimion
  • sare dupa gust
  • 2 lingurite boia dulce
  • 2 lingurite garam masala
  • 1 lingurita boia iute

Mod de preparare

  • Intr-un castron mare, puneti orezul cu apa si lasati-l la umflat.
  • Intre timp pregatim carnea cu sos. Intr-un vas incapator puneti uleiul la incins. Adaugati ceapa tocata, 2 frunze de dafin, batonul de scortisoara, cuisoarele, si lasati la rumenit pana cand ceapa devine aurie.
  • Peste ceapa puneti carnea taiata cubulete, condimentati cu sare si mai lasati la prajit pana cand aceasta isi schimba culoarea.
  • Adaugati praful de ghimbir si usturoiul razuit. Amestecati totul foarte bine si mai gatiti inca 2 miute.
  • Puneti acum si condimentele pudra: boia dulce si iute, curcuma, coriandru, cardamom, chimion, garam masala.
  • Amestecati totul foarte bine si puneti putina apa in vas pentru a nu arde condimentele. Lasati pe foc inca 5 minute.
  • Puneti cubuletele de rosii, amestecati si lasati la gatit 10 minute.
  • Cand sosul s-a format, mai adaugati 200 ml de apa, iautul, cei 2 ardei iuti, intregi, si sare dupa gust.
  • Amestecati totul foarte bine si mai lasati la foc mic pana cand carnea este gata si sosul s-a inchegat si a mai scazut. Timpul poate varia intre 30 -60 de minute, iar la nevoie mai puteti adauga apa.
  • Cand timpul a trecut, puneti zeama de lamaie, amestecati si mai lasati inca 2 minute, apoi opriti focul.
  • Pregatim orezul. Puneti o oala mare cu apa la fiert, cu foi de dafin, sare, baton de scortisoara, 4 cuisoare,frunzele de menta si o lingura de ulei.
  • Scurgeti orezul de apa si puneti-l in oala la fiert pentru aprox. 10-12 minute
  • Cand orezul este aproape fiert complet, se scoate din apa, intr-un castron mare.
  • Ne apucam de montat biryani. Intr-un vas mare puneti 1-2 polonice cu sos, un strat de orez si putin sofran. Repetati procesul.
  • Acoperiti vasul cu un capac sau folie de aluminiu, pentru a nu lasa aburul sa iasa.
  • Dati la foc mic inca 20 de minute sau pana cand orezul este fiert complet.
  • Cand timpul a trecut, cu o lingura de lemn, amestecati bine orezul cu sos si carne.
  • Presarati patrunjel deasupra si sunteti gata de servit.

Biryani cu berbecut, un preparat consistent si delicios, pe baza de orez si carne. Popular in sud estul continentului asiatic precum si in Tarile Arabe. Preparatul va fi unul uscat, fara zeama, cu orezul bob cu bob. Sosul e absorbit aproape in intregime de orez, facandu-l incredibil de gustos si aromat. Carnea trebuie sa fie si ea frageda, bine gatita si sa se topeasca in gura.

Puteti inlocui carnea de berbecut si cu carne de miel sau pui, la alegere. Este o mancare complexa, care nu se face greu, insa are multi pasi pe care trebuie sa-i urmezi cu grija. Evident, e mai greu sa preparari aceasta mancare in afara tarilor de origine. E nevoie de ingrediente specifice, de multe condimente, insa, din fericire, in Romania gasim aproape tot ce ne trebuie pentru a obtine un gust cat mai apropiat de cel original, din India sau Pakistan. Asa ca nu aveti nicio scuza sa nu preparati biryani cu berbecut chiar la voi in bucatarie.

Reteta vegana sau de post

Puteti prepara foarte usor si varianta vegana sau de post, a acestei retete. Inlocuiti iaurtul cu caju crud, iar carnea cu bucati de soia, restul ingredientelor si cantitatea lor, ramanand aceiasi. Daca vreti ca soia sa aiba un gust si mai “carnos”, va recomanda sa adaugati putina boia afumata in apa in care le inmuiati. O sa aiba un gust si mai bun!

Caju e foarte potrivit pentru a ii da o textura “laptoasa” sosului de biryani, insa sa folositi caju crud pe care sa il inmuiati macar 2 ore inainte, sau de preferat peste noapte.

Daca vreti sa “trisati” exista pudra biryani gata facuta de cumparat, sau in cazul in care planuiti sa testati mai multe retete cu specific indian, puteti sa preparati mixul acasa intr-o cantitate mai mare.

Gasiti aici mai multe retete din India sau din Pakistan.

Urmareste-ne si pe Facebook aici!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close