Baklava cu fistic, nuci si alune de padure

591

 

Baclava cu fistic, nuci si alune de padure

Preparare30 minutes
Timp de gătire40 minutes
Timp total1 hour 10 minutes
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Turceasca
Cuvânt cheie: baklava, desert turcesc, prajitura cu fistic, sirop de miere
Porţii: 24 buc

Echipament

  • cup

Ingrediente

  • 170 g fistic, tocat
  • 170 g nuci, tocate
  • 170 g alune de padure, tocate
  • 35 g zahar
  • 1-2 linguri scortisoara
  • putine cuisoare
  • 450 g foitaj de patiserie, decongelat
  • 16 linguri unt topit, nesarat

Sirop de miere

  • 95 g zahar
  • 235 ml apa rece
  • 235 ml miere
  • 1 lingura esenta de portocale
  • 5 cuisoare
  • zeama de la o lamaie

Mod de preparare

  • Cuptorul se incinge la 175 grade celsius.
  • Intr-o oala puneti apa si zaharul pentru sirop. Se pune pe aragaz la foc mic si se amesteca ocazional pana zaharul se topeste complet.
  • Puneti mierea, cuisoarele si esenta de portocale. Se da in fiert, apoi se micsoreaza din nou focul, pentru 25 minute.
  • Se da la o parte de pe foc, se lasa sa se raceasca usor, se adauga zeama de lamaie si se scot cuisoarele.
  • Nucile, alunele si fisticul se pun in mixer si se toaca marunt.
  • Transferati mixul intr-un castron mare, puneti zaharul, scortisoara si cuisoarele. Amestecati bine.
  • Desfaceti pachetul de foi. Pana la folosire, foile se tin intre 2 prosoape de hartie pentru a nu se usca si rupe.
  • Pregatiti tava pentru copt. Se unge bine pe toate partile, cu unt topit.
  • Pe rand, puneti cate o foaie in tava si ungeti-le pe partea de sus cu unt.
  • Cand ati pus 1/3 din foi, puneti jumatate din cantitate de umplutura.
  • Continua procesul pana cand folositi toate ingredientele.
  • Cand tava este pregatita, taiati baklavaua in bucatele, cu un cutit foarte ascutit.
  • Se da la cuptor pentru 35-45 minute sau pana cand s-a maronit la suprafata.
  • Cand timpul s-a scurs, se scoate de la cuptor si se toarna siropul rece peste baklavaua fierbinte.
  • Se lasa la odihnit cel putin 1 ora inainte de servire. Cea mai buna este, bineinteles, a doua zi.
  • Se presara fistic deasupra si sunteti gata de servit.

Baklava cu fistic, nuci si alune de padureun desert turcesc cunoscut in toata lumea.

Istoria baclavalei

Istoria baclavalei se pare ca ar fi debutat in Mesopotamia, cand poporul de aici a creat prajitura propriu-zisa, inventand un aluat pe care l-au copt si peste care a pus miere, pentru a-i da un gust deosebit. Cel mai probabil a fost creat pentru prima data in bucataria imperiala a Palatului Topkapi, aflat in Istanbulul de astazi. De asemenea, o reteta veche de baclava a fost descoperita intr-o carte de bucate scrisa in 1330, in timpul dinastiei mongole Yuan.

In prezent, grecii si turcii se ciondanesc pe tema inventarii baclavalei. Primul popor, cel grec, afirma ca originile baclavalei se trag din antichitate. Aducand ca argument Deipnosophistae, opera din secolul al III-lea d.Hr, scrisa de un anume artist al vremii, unde se pare ca este trecuta o reteta, asemanatoare celei de azi. Turcii neaga veridicitatea celor spuse de greci, zicand ca in lucrarea respectiva nu era vorba de baclava, ci de o alta prajitura. Dupa parerea lor, minunatul desert a fost inventat in Gaziantep, mult mai tarziu, dupa secolul al VI-lea. In sprijinul istoricilor turci sta si faptul ca mai toate popoarele din zona sud-caucaziana au acest desert.

Daca in primii ani de la inventarea ei, baclavaua nu era accesibila tuturor. Se consuma numai in situatii speciale, mai tarziu ea a devenit mult mai obisnuita la mesele oamenilor. Toate culturile ce au reteta in bucataria lor au influentat intr-un fel sau altul. Baclavaua este raspandita in zeci de tari si in majoritatea se regaseste sub aproximativ acelasi apelativ. Desertul poate fi consumat fie cald, fie rece, insotit de limonada sau de diverse sortimente de vinuri. Poporul armean a facut si mai delicioasa baclavaua, prin introducerea scortisoarei, iar arabii au pus in reteta apa de trandafiri si portocale.

Incearca si tu reteta mea de bakclava cu fistic, nuci si alune de padure.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close