Babka – cozonac european evreiesc

772

 

Babka - cozonac european evreiesc

Preparare1 hour
Timp de gătire1 hour
La dospit1 hour
Timp total3 hours
Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: babka, cozonac cu ciocolata, cozonac cu nuca, cozonac european, cozonac traditional evreiesc, desert
Porţii: 2 buc

Echipament

  • Robot de bucatarie
  • Cuptor

Ingrediente

Pentru aluat

  • 380 ml lapte caldut
  • 14 g drojdie uscata
  • 2 oua intregi
  • 2 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 800-850 g faina
  • 1 lingurita sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 240 g unt, la temperatura camerei

Pentru umplutura

  • 180 g ciocolata topita (fara crema, la alegere)
  • 150 g unt, la temperatura camerei
  • 70 g zahar
  • 40 g cacao pudra
  • 250 g nuci pisat/tocate

Pentru sirop

  • 3 linguri zahar
  • 50 ml apa
  • zeama de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare

  • Turnati in laptele caldut drojdia uscata si 1-2 linguri de zahar. Amestecati si lasati 5 minute pentru a se dizvolva.
  • Intr-un alt castron puneti restul de zahar, ouale si galbenusurile, coaja rasa de la o lamaie, si turnati laptele cu drojdia dizolvata. Amestecati cu un tel.
  • In bolul mixerului sau robotului de bucatarie puneti jumatate din cantitatea de faina si sare.
  • Dati drumul robotului la viteza mica apoi medie si turnati incet, mixul de oua, lapte si drojdie. Mixati cca 5 minute
  • Puneti si restul de faina. Continuati sa mixati la viteza mica inca 10 minute pana cand veti obtine un aluat elastic care se va dezlipi de pe fundul bolului.
  • Taiati untul cubulete si puneti-le in aluat. Mixati pana cand se va incorpora in totalitate.
  • Transferati aluatul intr-un castron mare si lasati la dospit, la temperatura camerei, o ora.
  • Intre timp preparam umplutura. Intr-o oala medie taie untul cubulete, pune zaharul, ciocolata taiata cubulete si cerneti 40 de grame de cacao.
  • Dati oala la foc mic si amestecati pana cand toate ingredientele s-au topit si obtineti o crema. Lasati crema la racit si dati-o cateva minute la frigider pentru a se inchega usor.
  • Pregatiti blatul de lucru cu putina faina.
  • Scoateti aluatul din bol si impartiti-l in doua parti egale.
  • Puneti o bucata deoparte, in castron, iar cealalta bucata intindeti-o bine cu un sucitor si formati o foaie cat mai subtire. (mai subtire decat cea de la cozonacul nostru traditional.
  • Inindeti crema peste foaia de aluat si presarati un strat de nuci pisate.
  • Rulati aluatul si sigilati la margine.
  • Taiati acum aluatul in doua, pe lung si impletiti-le ca pe un cozonac traditional, dar aveti grija ca umplutura sa ramana in sus.
  • Asezati cozonacul in tava si repetati porocesul si cu aluatul ramas in castron.
  • Acoperiti tavile si mai lasati cozonacul la crescut inca 30-40 de minute.
  • Incingeti cuptorul la 170 de grade, fara ventilatie.
  • Dati cozonacii la cuptor pentru 45-50 de minute.
  • Cat timp se coc, preparati un sirop simplu, din ingredientele de mai sus.
  • Scoateti cozonacii de la cuptor si cat sunt inca fierbinti, ungeti-i deasupra cu sirop.
  • Cand se mai racesc si sunt usor de manevrat, scoateti-i din tava, iar cand s-au racit complet ii puteti felia si servi.
  • Pofta buna!

Babka – cozonac european evreiesc, mai usor de preparat decat cozonacul nostru traditional, dar la fel de gustos si delicios.

Este posibil sa va intrebati ce fel de desert este babka? De unde provine? Oare o fi un fel de ruda cu cozonacul nostru? Si cum se face babka? Ei bine, este un fel de cozonac traditional evreiesc pentru ocazii speciale – cu o varietate de umpluturi diferite. Unii pretind ca originea lui este poloneza, si intr-adevar, in Polonia a fost inventata reteta, dar de catre evrei. Asadar, babka este alcatuit dintr-un aluat gen cozonac, cu o umplutura de crema de cacao si ciocolata. In Israel, exista foarte multe variante ale acestei prajituri, intotdeauna atat de bogata in continut si gust. Exista retete care folosesc aluat de patiserie (foietaj) in loc de cel dospit sau alte feluri de aluat, insa intotdeauna este vorba de un aluat mai greu, nu asemanator cu acela de pandispan.
Reteta poate parea complicata, la prima vedere, dar daca ati facut vreodata cozonac, babka o sa vi se para ceva mai simplu de facut.

Daca v-a placut reteta de astazi, Babka – cozonac european evreiesc, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close