Baba Ganoush

470

 

Baba Ganoush

Preparare15 mins
Timp de gătire40 mins
Timp total55 mins
Porţii: 8
Calorii: 171kcal

Echipament

  • Cuptor
  • Mixer

Ingrediente

  • 2 vinete medii
  • 60 ml ulei de masline
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingurita rasa, de usturoi pisat
  • 80 ml tahini
  • sare dupa gust
  • 1 lingurita rasa de paprika afumata
  • 1 lingura patrunjel tocat
  • putin ulei pentru copt vinetele
  • ulei de masline si paprika pentru servit

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Pregateste tava de copt cu hartie si unge-o bine cu ulei
  • Vinetele se taie in doua, pe lung. Se ung pe partea interioara cu ulei de masline, si se aseaza in tava cu fata in jos.
  • Se baga la cuptor pentru 30-40 de minute sau pana cand vinetele s-au copt bine.
  • Cu o lingura se goleste continutul vinetei, direct in castronul mixerului.
  • Se adauga acum restul de ulei de masline, zeama de lamaie, usturoiul, tahini, sare si paprika.
  • Se mixeaza totul pana ajungeti la textura pe care o doriti.
  • Salata se pune intr-un castron si se orneaza cu ulei de masline, patrunjel si paprika.
  • Pofta buna!

Baba Ganoush este o salata de origine orientala. Vinete coapte, pasta de susan, usturoi, sunt doar cateva dintre ingredientele acestei minunatii. De fel sunt mare fan al salatei de vinete cu maioneza asta pana am descoperit aceasta reteta.

Baba ghanoush este o reteta celebra in toata lumea araba, asupra originii sale disputandu-si drepturile de autor mai multe tari. Se pare totusi ca ar apartine turcilor, desi exista multe variante. Multi spun ca este de origine livaneza, dar va las pe voi sa alegeti. Cert este ca se regaseste in mai toate bucatariile orientale, de la cea libaneza pana la bucataria turca, siriana, marocana, egipteana etc, sub diferite denumiri și adaptata de la o cultura la alta.  Cei drept, este foarte gustoasa, iar servita alaturi de lipii proaspete si fierbinti, nu te mai opresti.

Aceasta salata isi imbunatateste gustul dupa o zi de „odihna” la rece in frigider. Reteta este similara cu cea de hummus, dar solicita vinete coapte in loc de naut. Ambele preparate  sunt adesea servite alaturi de paine pita, legume crude sau rodie.

Un alt ingredient optional este iaurtul grecesc. Il poti adauga pentru o textura si mai cremoasa.

Incearca si tu reteta baba ganoush, este o  reteta simpla si sanatoasa.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close