Avgolemono - supa greceasca de pui cu lamaie
Ingrediente
- 1,2 l stock de pui
- 250 g orez
- 2 galbenusuri de ou
- 80 ml zeama de lamaie
- 250 g carne de pui prajita si maruntita fasii
- 2 linguri marar tocat
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Intr-o oala puneti la fiert stock-ul de pui.
- In vasul blender-ului puneti o jumatate de cana de orez, cele 2 galbenusuri, zeama de lamaie si o cana de stock fierbinte. Mixati.
- Puneti piureul din mixer in oala de pe foc si amestecati
- Turnati bucatile de pui, restul de orez si mai lasati totul la fiert inca 10 minute.
- Presarati marar proaspat si serviti.
- Pofta buna!
Avgolemono este o supa greceasca de pui cu lamaie, ou, orez si marar. Se pregateste in doar 30 de minute si este minunat de gustoasa.
Uneori simt nevoia sa experimentez in bucatarie. Nu pentru ca sunt satula de retetele obisnuite ci pentru ca incerc prin mancare sa descopar culturi noi. Un exemplu puternic este aceasta reteta greceasca, o supa cu ou si lamaie. Este neobisnuita pentru bucataria romaneasca a supelor si ciorbelor cu o abundenta de ingrediente. Este o experienta interesanta din punct de vedere al gustului.
Avgolemono este o supa cremoasa si acrisoara, usoara si simpla.
In Grecia, supele fac parte din meniul de zi cu zi. Avgolemono (supa de carne, peste sau legume, ingrosata cu ou, suc de lamaie si orez), fasolada (supa de fasole cu rosii, morcovi, ţelina si mult ulei de masline), psarosoupa (supa de peste cu legume) si trahana (un amestec de cereale fermentate si iaurt).
Nutritionistii spun ca mancarea Greciei este cea mai sanatoasa din Europa. Si nu este doar sanatoasa, ci si foarte gustoasa, cu o personalitate puternic conturata. Bucate robuste, gatite cu ingrediente proaspete si hranitoare, asezonate cu minunatul ulei de masline, aromat si sanatos, vin usor si rece, branzeturi exceptionale si deserturi racoritoare.