Ardei umpluti cu ciuperci si orez - reteta de post
Ingrediente
- 7 ardei gras
- 500 g ciuperci
- 100 g orez
- 1 ceapa mare
- 2 catei usturoi
- 1 morcov mare
- 2 linguri ulei de masline
- 1 legatura patrunjel
- 100 ml pasta de rosii
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Pregateste ardeii pentru umplut: Taie “capacul” fiecarui ardei si curata de semintele din interior.
- Intr-o tigaie incinge uleiul si caleste ceapa taiata cat mai marunt, impreuna cu usturoiul maruntit.
- Cand ceapa devine translucida, adauga ciupercile taiate cubulete si amesteca in continuu, pana ce ciupercile isi schimba culoarea integral.
- Adauga peste 2-3 linguri din pasta de rosii si restul ingredientelor: orezul spalat, morcovul dat pe razatoarea mica, patrunjelul tocat marunt, sarea si piperul.
- Umple ardeii cu aceasta compozitie obtinuta si asaza-i intr-o tava termorezistenta.
- Pe langa ei, toarna apa combinata cu restul de sos de rosii, pana la jumatatea inaltimii lor.
- Da tava cu ardei umpluti de post la cuptor pentru 70-80 de minute, la 160 de grade, sau pana cand ardeii sunt rumeniti.
- Serveste ardeii umpluti de post alaturi de mamaliguta si putin marar presarat deasupra.
- Pofta buna!
Ardei umpluti cu ciuperci si orez – reteta de post usoara, care nu are cum sa dea gres. Bucura-te de o masa delicioasa in perioada postului. Pentru un gust si mai bogat al retetelor, investe intr-o oala si tigaie de fonta.
Care sunt avantajele folosirii unui vas de fonta
Vasele din fonta sunt folosite de peste 2000 de ani, la inceput pentru ca erau usor de confectionat si acum pentru ca iti permit sa gatesti mancarea rapid. Chiar daca pot parea incomode, deoarece sunt grele, utilizarea lor are o serie mare de avantaje:
- Nu se lipesc alimentele de vas
- Sunt usor de curatat
- Raport calitate-pret foarte bun
- Asigura o temperatura constanta pentru gatit
- Vei folosi mai putin ulei
- Sunt foarte rezistente: deoarece sunt facute dintr-o singura piesa, nu exista riscul sa se rupa
- Poti gati la temperaturi foarte înalte
Curatarea vaselor de fonta
Cel mai bine este sa cureti vasul imediat ce ai terminat de gatit, cat inca este cald si resturile pot fi indepartate usor. De asemenea, foloseste un detergent de vase delicat, care sa nu afecteze stratul de ulei polimerizat de pe vas.
- Imediat dupa ce ai terminat de gatit, spala vasul folosind apa calduta si un burete sau o perie abraziva; poarta manusi de protectie, deoarece vasul va fi inca fierbinte;
- Daca observi resturi de mancare care nu pot fi usor indepartate, presara o lingura cu sare pe portiunea respectiva;
- Clateste bine vasul, dar nu il lasa la inmuiat, pentur ca exista riscul sa rugineasca;
- Sterge vasul cu un prosop curat;
- Pune vasul pe aragaz la foc mic, ca sa elimini orice picatura de apa;
- Foloseste un prosop de hartie pentru a aplica un strat subtire de ulei vegetal pe toata suprafata vasului;
- Vasul trebuie pus la pastrare intr-un loc uscat, ferit de umiditate
Spor la gatit ardei umpluti cu ciuperci si orez de post, intr-o oala buna de fonta, la cuptor!