Anticuchos – frigarui cu inima de vita marinata

146

Anticuchos sunt o specialitate culinară peruană. Este preparată în principal din carne marinată și gătită pe grătar. Carnea folosită poate fi de vită, de inimă de vită sau de alte animale, cum ar fi alpaca sau porc. Aceasta este tăiată în bucăți mici și înfiptă pe bețele de bambus sau de lemn, apoi gătită pe grătar și servită ca aperitiv sau ca fel principal.

Anticuchos sunt adesea preparate cu o marinată condimentată. Marinada poate conține oțet, ulei, ardei iute, paprika, sare și piper, precum și ingrediente aromatice, cum ar fi ceapa și usturoiul. După ce carnea a fost marinată, este gătită pe grătar până când este fragedă și aurie. Anticuchos sunt de obicei serviti cu cartofi prăjiți, porumb sau alte garnituri tradiționale peruane. O delicioasă specialitate culinară din Peru! Este apreciată atât de localnici, cât și de turiști din întreaga lume.

Cum a aparut reteta de Anticuchos?

Originea exactă a retetei de Anticuchos este incertă. Se crede că acest preparat culinar a fost dezvoltat de populația indigenă din Peru, în special de către civilizațiile Quechua și Inca, care trăiau în regiunile andine ale țării.

Anticuchos a fost inițial pregătit cu inimă de vită, o carne care era accesibilă și ieftină pentru muncitorii din Lima. Ulterior, preparatul s-a extins și a inclus și alte tipuri de carne, cum ar fi carne de vită, carne de porc sau alpaca.

Acest preparat a devenit popular în perioada colonială spaniolă.  Atunci populația indigenă a început să asimileze ingrediente și tehnici culinare europene în prepararea Anticuchos. Astfel, unele variante moderne ale preparatului includ și ingrediente ca ulei de măsline, usturoi sau vin roșu.

Astăzi, Anticuchos este considerat unul dintre cele mai reprezentative preparate culinare peruviane.  Este foarte apreciat în Peru și în alte părți ale lumii, datorită aromei sale intense și a texturii fragede a cărnii.

Anticuchos poate fi servit ca aperitiv sau fel principal. Poate fi consumat în orice moment al zilei. În Peru, este adesea consumat în timpul nopții, fiind popular în special în cartierele cu viață de noapte din Lima și din alte orașe mari. De asemenea, poate fi găsit în vânzările ambulante și pe tarabele de pe străzi.

Anticuchos este, de asemenea, un preparat popular la festivalurile și evenimentele culturale din Peru, precum Festivalul Ceviche din Lima sau Festivalul Internacional de la Vendimia din Ica. Aici, preparatul este servit în porții generoase și este adesea acompaniat de muzică și dansuri tradiționale peruane.

În general, Anticuchos este un preparat delicios și versatil. Poate fi consumat în orice moment al zilei sau în orice ocazie specială.

Timp de preparare:

Timpul necesar pentru prepararea Anticuchos depinde de tipul și de mărimea cărnii folosite, dar, în general, pregătirea durează între 30 de minute și o oră și jumătate.

În primul rând, carnea trebuie tăiată în bucăți mici și înfiptă pe bețele de bambus sau de lemn. Apoi, trebuie preparată marinata, care poate include oțet, ulei, ardei iute, paprika, sare și piper, precum și ingrediente aromatice, cum ar fi ceapa și usturoiul. Carnea trebuie apoi înmuiată în marinată timp de cel puțin o oră, sau chiar peste noapte, pentru a se asigura o aromă intensă.

După marinare, Anticuchos este gătit pe grătar până când este fraged și aurit. Timpul de gătire poate varia în funcție de tipul de carne folosit și de temperatură, dar, în general, durează între 10 și 20 de minute. Este important să se asigure că carnea este complet gătită înainte de a fi servită.

În concluzie, prepararea Anticuchos necesită o anumită planificare și pregătire, dar este un proces relativ simplu și poate fi realizat cu ușurință acasă.

Anticuchos - frigarui cu inima de vita marinata.

Preparare30 minutes
Timp de gătire15 minutes
la marinat2 hours
Fel de mâncare: aperitiv, fel principal
Bucătaria: Peruviana
Cuvânt cheie: Anticuchos, Aperitive peruane, Carne de vită, carne de porc, alpaca, Carne înfiptă pe bețe, Condimente peruane, Cultură peruană, gastronomie peruviană, Grătare sud-americane, Gustări de stradă peruane, Mâncare de stradă, mâncare tradițională, Preparat culinar peruvian, Rețete Anticuchos, Tradiții culinare peruane, Turism culinar în Peru.
Porţii: 6

Ingrediente

 • 1 kg carne de vită (sau inimă de vită)
 • 1/2 cană de ulei vegetal
 • 1/2 cană de oțet roșu
 • 2 lingurițe de ardei iute măcinat
 • 2 lingurițe de paprika măcinată
 • 1 linguriță de sare
 • 1 linguriță de piper negru măcinat
 • 1 ceapă mare, tocată mărunt
 • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
 • 10-12 bețe de bambus

Mod de preparare

 • Înmuiați bețele de bambus în apă timp de cel puțin 30 de minute.
 • Taiați carnea în bucăți de aproximativ 2,5 cm și puneți-le într-un bol mare.
 • În alt bol, amestecați uleiul vegetal, oțetul roșu, ardeiul iute, paprika, sare, piper, ceapa și usturoiul.
 • Turnați amestecul de marinată peste carnea tăiată și amestecați bine. Lăsați să se marineze timp de cel puțin 2 ore (sau peste noapte) în frigider.
 • Înfigeți bucățile de carne pe bețele de bambus.
 • Încălziți grătarul la foc mediu și gătiți anticuchos pe grătar timp de aproximativ 10-12 minute, întorcându-le din când în când, până când carnea este fragedă și aurie.

Serviți Anticuchos cu cartofi prăjiți sau cu salată verde pentru a completa acest preparat delicios. Poftă bună!

Daca v-a placut reteta de astazi, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close