Anticot de vita cu salsa verde
Ingrediente
- 1 kg anticot de vita, nefeliat
- 2 linguri unt
- sare si piper dupa gust
Pentru salsa verde
- 3 catei usturoi
- frunzele de la 2 legaturi de patrunjel
- sare si piper dupa gust
- 2 linguri capere
- 120 ml ulei
- 2 linguri otet de vin rosu
- boia dulce
- 1 lingurita coaja rasa de la lamaie
- 2 linguri zeama de lamaie proaspat stoarsa
Mod de preparare
- Incinge gratarul foarte bine.
- Condimenteaza cu sare si piper carnea de vita, pe ambele parti.
- Pune fripturile pe gratar si frige-le cate 6-8 minute pe fiecare parte. (Pentru un rezultat medium-rare, lasa 6-8 minute pe fiecare parte, daca bucata de carne are o grosime de cca 4-5 cm. Temperatura din interiorul carnii trebuie sa ajunga la 57 grade celsius.
- Cand sunt gata, scoate-le pe o farfurie si pune unt deasupra. Lasa-le la odihnit 5-6 minute inainte de servire.
- Intre timp pregateste si salsa verde. Pune ingredientele intr-un blender si pulseaza de cateva ori.
- Pune mixul intr-un bol si adauga zeama si coaja de lamaie, otetul, uleiul apoi amesteca.
- Felieaza anticotul, pune salsa deasupra si serviti.
- Pofta buna!
Anticot de vita cu salsa verde. Reguli si sfaturi pentru rasfatul suprem. O friptura perfecta de vita simplu si rapid de facut.
Sfaturi si reguli
1. Inainte de a pune carnea pe gratar, aceasta trebuie sa ajunga la o temperatura cat mai apropiata de cea a mediului ambiental. Scoateti carnea din frigider cu un sfert de ora, sau mai bine cu o jumatate de ora inainte de momentul prepararii propriu zise (chiar 1 oră -1 oră și jumătate pentru bucatile mai mari). Intre timp, pregatiti gratarul, o parte a acestuia trebuie sa fie foarte, foarte incinsa, partea opusa sa nu aiba foc dedesubt.
2. Am auzit multe discutii legate de faptul ca nu ar trebui condimentata carnea de vita inainte de a fi pusa pe gratar, pentru ca sarea ar intari-o. Ei bine, eu una condimentez carnea de vita cu sare si piper proaspat macinat, chiar inainte de a incepe prepararea termica. Bineinteles, daca doriti sa procedati invers, e foarte bine si asa, carnea se poate condimenta inainte sau dupa prepararea termica, dupa cum preferati. Nu adaug alte arome, vreau sa ma bucur de aromele carnii de vita si atata tot.
3. Antricotul se aseaza pe acea portiune a gratarului foarte incinsa. Eu am posibilitatea de a controla temperatura, niciodata nu pun carnea de vita pe gratar pana cand nu s-a incins pana la 260 de grade Celsius.
Pont!
4. Un pont: eu prefer carnea de vita gatita medium-rare. Teoretic, atunci cand in carnea a atins 56, maximum 58 de grade Celsius la mijloc, tinand cont si de cele 3-5 minute de odihna, pe parcusul carora carnea continua sa se gateasca, friptura mea ar fi exact asa cum trebuie. Experienta m-a invatat ca textura e mai importanta decat temperatura interna, pentru ca sunt carnuri si carnuri. Imi unesc degetul mare si cel mijlociu de la mana stanga si pipai cu degetele mainii drepte. Pipai si carnea, daca simt aceeasi textura carnea e asa cum o vreau.
5. Dupa frigere, carnea trebuie neaparat sa se odihneasca 5-10 minute. Scoateti-o pe o farfurie si acordati-i acest ragaz, este esential pentru a va bucura de o friptura perfecta.
Daca v-a placut reteta de astazi, Anticot de vita cu salsa verde, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.