Aluat pentru scovergi

110

Aluat pentru scovergi

Preparare10 mins
Timp de gătire15 mins
La dospit1 hr 10 mins
Timp total1 hr 35 mins
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: Aluat pentru scovergi, desert simplu, langosi, scovergi la tigaie, scovergi prajite
Porţii: 4

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 300 ml lapte
  • 1 plic drojdie (7g) sau 20 g proaspata
  • arome (vanilie, lamaie etc) la alegere - optional
  • 4 linguri zahar
  • 30 g unt moale nesarat
  • putina sare

Mod de preparare

  • Intr-un castron incapator puneti faina, sare, zahar, drojdie (daca este la plic). Amestecati.
  • Incalziti laptele 1 minut. Daca folositi drojdie proaspata, puneti-o in laptele cald si amestecati pana cand se topeste.
  • Turnati laptele peste faina. Adaugati aromele daca folositi.
  • Puneti si untul si incepeti sa amestecati cu mana.
  • Aluatul este unul lipicios, asa ca nu va speriati. Va puteti unge mainile cu putin ulei pentru a putea amesteca fara sa faceti prea multa mizerie.
  • Acoperiti castronul si pastrati-l la cald pentru a-si dubla volumul. cca 1h
  • Cand timpul a trecut, impartiti aluatul in 8 parti egale si formati niste bile. Acoperiti din nou si mai lasati 10 minute.
  • Cat timp aluatul mai creste putin, intr-o cratita inalta incingeti ulei. Acesta trebuie sa fie pana la jumatatea vasului, si foarte incins, pentru ca scovergile sa nu atinga fundul si sa se arda.
  • Luati o bila si intindeti-o cu mana pentru a forma un oval. Forma mai putin conteaza, ele oricum se vor deforma la contactul cu uleiul incins.
  • Prajiti, dar nu mai mult de 30 de secunde pe fiecare parte.
  • Scoateti pe o farfurie cu prosoape de hartie pentru surplusul de ulei.
  • Adaugati pe ea zahar atat timp cat inca frige. Acopera farfuria cu un servet curat.
  • Repetati procesul cu restul de aluat.
  • Daca doriti scovergi sarate, lasati-le simple si umpleti-le la servire cu branza.
  • Pofta buna!

Aluat pentru scovergi, simplu si pufos. Se servesc dulci cu zahar, gem, miere sau cu branza, cascaval, smantana. Foarte bune si a doua zi … asta daca nu dispar repede din farfurie!

Daca vreti sa umpleti cateva si cu branza sau cascaval, se procedeaza asa: pe o jumatate din foaia de scovearga se pune branza, se acopera branza cu a doua jumatate de coca si se lipesc marginile prin apasare cu dintii unei furculite. Apoi se prajeste ca si cele simple.

Scovergile se prajesc in ulei foarte bine incins. Cand acestea sunt introduse in ulei, se vor forma denivelari aproape imediat. Scovergile se prajesc pe ambele parti. Trebuie sa aveti mare grija, pentru ca fiind subtiri se pot arde usor.

Untura este foarte buna la aceste scovergi. Inlocuiti untul cu o lingura sanatoasa de untura. Merge de minune. Ai grija insa ca untura sa nu miroasa, sa fie alba si curata.

Mai jos va prezint si varianta de post a scovergilor, sau varianta vegana.

Pentru scovergi de post
  • 500 g faina
  • 300 ml apa calduta
  • 3 linguri ulei
  • putina sare
  • 4 linguri zahar
  • 1 plic drojdie uscata sau 20 g drojdie proaspata
  • arome la alegere
  • ulei pentru prajit

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi sunt aceiasi. Practic pentru aceasta varianta am inlocuit untul si laptele cu ulei si apa.

Daca v-a placut reteta de astazi, aluat pentru scovergi, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close