Aluat de gogosi pufoase
Porţii: 20 buc
Ingrediente
- 600 g faina alba 000
- 250 ml lapte caldut
- 65 g unt topit, caldut
- 2 galbenusuri + 1 ou intreg
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
- 35 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 8 g sare
- coaja rasa de la o lamaie
In plus
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare
- Puneti toate ingredientele in bolul robotului de bucatarie si cu carligul de framantare, mixati timp de 5 minute.
- Veti obtine un aluat moale. Nu mai adaugati faina, riscati sa stricati compozitia pentru gogosi pufoase.
- Acoperiti bolul cu folie de plastic si lasati la dospit 45 de minute, sau pana cand aluatul isi dubleaza volumul. Timpul depinde de temperatura bucatariei.
- Cand timpul a trecut, pudrati cu faina blatul de lucru.
- Rasturnati aluatul pe blat si intindeti din el o foaie de aprox. 2,5 cm grosime.
- Decupati gogosile cu un cerc de metal sau un pahar.
- Marginile de coca ramase, se reframanta si se mai lasa 15 min la dospit.
- Gogosile deja formate se pun in tava, la o distanta de cativa cm intre ele, se acopera cu folie, pentru a nu face crusta, si se mai lasa 20 de minute la crescut.
- Incepeti prajirea gogosilor in baie de ulei (gogoasa nu trebuie sa atinga fundul oalei, ci sa pluteasca). Uleiul trebuie bine incins pentru ca gogosile sa nu se imbibe cu ulei. Puteti utiliza si friteuza, daca aveti.
- Prajiti gogosile, dar nu aglomerati tigaia, deoarece acestea vor mai creste in volum. Se prajesc cate un minut si jumatate pe fiecare parte.
- Scoateti gogosile pe un platou cu hartie de bucatarie, pentru surplusul de ulei.
- Treceti fiecare gogoasa printr-un castron cu zahar pudra. Acestea trebuie sa fie inca calde, pentru ca zaharul sa se lipeasca.
- Sunteti gata de servit.
- Pofta buna!
Aluat de gogosi pufoase, aluatul este unul dospit, usor de preparat si de manevrat. Deserturile copilariei sunt mereu cele mai bune.
Tips!
- Nu puneti mult zahar in aluat! Prin prajire zaharul se arde, aluatul va creste mai greu, in plus pudram gogosile sau le umplem cu un gem dulce.
- Nu va speriati ca aluatul este prea moale. Cu cat puneti mai multa faina, cu atat gogosile vor iesi mai tari.
- In functie de temperatura din bucatarie, aluatul se va lasa la dospit pana la 75 de minute.
- Foarte important ca din aluat sa formati o singura foaie. Cu cat framantati mai mult aluatul, cu atat mai mult veti distruge textura pufoasa.
- Intotdeauna gogosile se pun in ulei cu fata mai uscata in jos, respectiv cu partea care a stat pe tava in sus! Aluatul de la baza este mai umed si va creste mai mult in volum decat fata! Veti vedea cum gogosile se umfla ca niste baloane!
- Nu se aglomereaza cratita sau friteuza deoarece gogosile cresc mult la coacere si au nevoie de spatiu.
- Daca nu se intorc singure, le putem ajuta cu o lingura sau cu o spatula. In niciun caz cu furculita, pentru a nu intepa gogoasa, inundandu-se cu ulei la interior.
- Asezati gogosile in tava, in randuri. Nu unele peste altele pentru a nu se turti.
- Pudrati sau tavaliti gogosile in zahar pudra cat inca sunt calde, pentru ca zaharul sa se lipeasca bine de ele.
- Gogosile merg si umplute cu nutela, gem sau dulceata, dupa preferinta.
Sper ca reteta de astazi de aluat de gogosi pufoase va este de folos. Spor la gatit si sa va fie de bine!