Alimentatia copilului si diversificarea

553

Mancarea bebelusilor este, cu siguranta, unul dintre cele mai importante subiecte pentru mamici. Este esential ca bebelusul sa primeasca mancarea potrivita in primii ani de viata, pentru a creste sanatos si puternic.

Alimentatia copilului si diversificarea pana la varsta de 6 luni pot parea mai simple, deoarece alimentatia bebelusului consta exclusiv in lapte de la san sau formula de lapte indicata de medicul pediatru.

Undeva intre 4 si 6 luni, bebelusul poate fi alaptat la san sau hranit cu formula de lapte si in functie de evolutia acestuia, se poate incepe o usoara diversificare a alimentatiei, adaugand niste cereale bogate in fier. Diversificarea se recomanda mai ales daca micutul tau stagneaza in crestere sau este anemic.

 

De la 6 la 8 luni, micutul continua sa manance lapte (de la san sau formula recomandata de medicul pediatru), alaturi de cereale imbogatite cu fier, dar si piure de fructe (banane, pere, piersici, suc de mar) sau piure de legume (avocado, cartofi dulci, morcovi).

De la 8 la 10 luni, bebelusul mananca, pe langa lapte, si portii mici de iaurt si branzica de casa, fara a introduce insa laptele de vaca inainte de implinirea varstei de 1 an. Meniul lui mai poate contine: cereale imbogatite cu fier, din orez, orz, grau, ovaz, piure de fructe, piure de legume, portii mici de proteine (ou, carne pasata de pui, peste fara oase, tofu) sau suc de fructe (fara citrice, doar pere sau mere).

De la 10 luni la 12 luni, prichindelul este pregatit sa manance mai multe alimente solide, deoarece inghite mancarea cu mai multa usurinta si are mai multi dintisori.
In afara de cele prezentate mai sus, cei mici pot adauga in meniul lor si bucati de alimente pe care le pot tine cu degetele: biscuiti bogati in fier pentru copii, bucatele de banane, paste bine fierte, sub forma de spirala sau paste cu branzica.

Incepand cu varsta de 1 an, alimentatia copilului si diversificarea hranei sufera modificari. Laptele incepe sa se rareasca in timpul meselor, iar mancarea solida incepe sa-si faca aparitia tot mai mult in meniu. Cu toate acestea, este important de stiut ca laptele, de orice fel, ramane esential pentru cresterea copilului.

Meniul bebelusului trebuie sa fie format dintr-o gama variata de alimente, din care sa nu lipsesca cerealele integrale, legumele proaspete, fructele si laptele.

Prichindelul trebuie sa aiba acelasi numar de mese ca un adult – 3 mese principale si chiar 2 sau 3 gustari.

Din gustarile celui mic trebuie sa lipseasca orice alimente servite in bucati mari, ce pot creste riscul de inec. De asemenea, ar trebui evitate si fasolea, mazarea, lintea, nucile, semintele, bomboanele sau stafidele, deoarece aceste alimente baloneaza si sunt greu de digerat de stomacul bebelusului.

In plus, alimentele mici, lipicioase sau moi, sunt periculoase pentru cei mici, pentru ca se pot opri in gat, iar acestia se pot ineca.

Pe masura ce se apropie de varsta de 2 ani, copilul ar trebui sa consume hrana variata, din fiecare dintre categoriile de baza (fructe si legume, produse lactate, cereale, proteine).

Desi exista tentatia de a le oferi celor mici alimente cat mai diverse, pentru a descoperi gusturi noi, trebuie sa fim atenti la cele interzise copiilor de pana la 2 ani. Printre acestea se numara: oua crude, lapte nepasteurizat, lapte cu continut redus de grasime, arahide si unt de arahide, anumite tipuri de peste si crustacee (copii sub 2 ani au voie doar peste slab), bauturi dulci si alimentele care contin grasimi saturate.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close