7 retete de sos salsa pe care le poti prepara acasa

8

7 retete de sos salsa pe care le poti prepara cu usurinta in bucataria ta.

Istoria acestui sos, salsa, incepe inca de pe vremea aztecilor, incasilor si mayasilor. Nativii si-au creat propriile versiuni de salsa folosind rosii, ardei iute si seminte de dovleac, totusi, ceea ce se poate numi descoperirea oficiala in restul lumii a avut loc abia dupa ce spaniolii au cucerit Mexicul in anii 1500. Acest amestec de ingrediente a devenit popular in intreaga civilizatie spaniola, iar in 1571, Alonso de Molina a numit acest preparat „salsa”.

Mica istorie

Nu poti vorbi despre salsa mexicana autentica fara a le onora mai intai istoria. Originea salsei, realizata din rosii maruntite dateaza din perioada cand America Centrala era casa aztecilor, incasilor si mayasilor. Probabil ca toate aceste culturi au consumat-o intr-o anumita forma, dar dieta azteca a fost documentata mai detaliat, asa ca deseori aztecilor li se atribuie inventarea ei. Un misionar franciscan care lucra in America Centrala a inregistrat informatii despre alimentele aztece, inclusiv un sos facut din rosii, ardei iute si seminte de dovleac. Aceasta combinatie de ingrediente nu a primit un nume specific pana cand un preot spaniol, Alfonso de Molina, a numit-o salsa in 1571. Traditia azteca a fost transmisa culturilor ulterioare care traiau in America Centrala si Mexic. La fel ca multe alimente traditionale hispanice, salsa a ajuns sa fie iubita in toata America de Nord.

Salsa este cuvantul spaniol pentru sos, asa ca pentru multe culturi vorbitoare de spaniola, salsa se poate referi la orice sos. In SUA, cuvantul este asociat unui preparat realizat in principal din rosii tocate, ardei iute si ceapa. Primii azteci stiau ca amestecul de rosii si ardei iute oferea un contrast aromat fata de celelalte alimente de baza din dieta lor. O lingura zdravana de salsa isi gasea loc alaturi de preparatele cu fasole si porumb, pentru a inviora felul de mancare. Asadar, se poate spune ca salsa este un fel de condiment echilibrat si aromat, menit sa evidentieze celelalte preparate.

Tipuri de salsa

Salsa verde toscana

Ingrediente

  • 3 oua
  • 1 capatana mare de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 legaturi de patrunjel
  • 250 ml ulei de masline
  • sare
  • 150 ml supa de legume (sau carne)

Mod de preparare

  • Ouale se fierb 10 minute, apoi se trec sub jet de apa rece si se cojesc. 
  • Intre timp, se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. 
  • Patrunjelul se spala si se marunteste.
  • Uleiul de masline se incinge intr-o tigaie, la foc mic. Se prajesc usturoiul si ceapa pana devin maro-aurii. 
  • Cand s-au racit putin, se pun intr-un mojar sau un blender. 
  • Se adauga patrunjelul si ouale maruntite si se paseaza. Se adauga supa pana cand sosul ajunge la consistenta potrivita.

 

Salsa pico de gallo

Fel de mâncare: salata
Bucătaria: Mexicana
Cuvânt cheie: salata de legume, salata fripturi, salsa mexicana, salsa pico de gallo

Ingrediente

  • 1 cana ceapa alba tocata marunt
  • ½ cana coriandru proaspat, tocat fin
  • 1 ½ kg rosii bine coapte
  • ¼ cana suc de lamaie
  • ¾ lingurita sare de mare fina
  • 1 ardei jalapeno sau serrano mediu, tocat fin

Mod de preparare

  • Intr-un castron mediu de servire, se combina ceapa tocata fin, jalapeno, sucul de lamaie si sarea. Se lasa la marinat aproximativ 5 minute. 
  • Intre timp se curata rosiile de seminte, apoi se toaca in cubulete mici. 
  •  Se toaca si coriandrul.
  • Se adauga rosiile si coriandrul in bolul cu ceapa marinata, se amesteca pentru a se combina totul. 
  • Se adauga sare dupa gust si se lasa la marinat timp de 15 minute, inainte de a se consuma, sau se poate lasa cateva ore la frigider.
  • Se serveste cu preparate de peste, carne sau clasicele preparate mexicane tacos, burritos sau chiar chilli con carne.

Este o salsa proaspata, facuta cu rosii tocate marunt, ceapa, ardei serrano, coriandru, suc de lamaie si sare. Este cunoscut pentru culorile sale vibrante si gustul proaspat. Spre deosebire de alte tipuri de salsa, pico de gallo contine foarte putin lichid. Asta il face un topping excelent pentru tacos, quesadilla si alte preparate de inspiratie latina. In Mexic, exista multe variante ale retetei de baza. Unele regiuni pregatesc salsa cu jicama (nap mexican) si portocale. Alte versiuni contin castraveti, mango sau pepene verde. Un lucru este insa cert. Pico de gallo traditional mexican nu este considerat neaparat un sos. Poate fi o salata de sine statatoare sau un topping pentru preparate diferite.

Salsa Romesco

Ingrediente

  • 12 migdale decojite
  • 2 felii paine alba sau bagheta
  • 50 ml ulei de masline
  • 4 catei de usturoi
  • 1 conserva de rosii (300 ml)
  • 1 ardei iute murat
  • 1 ardei iute uscat
  • 150 ml vin rosu
  • 1 lingura otet de vin
  • boia dulce
  • sare, piper

Mod de preparare

  • Migdalele se rumenesc intr-o tigaie fara ulei pana devin aurii. 
  • Feliile de paine se prajesc pe ambele parti in ulei de masline, apoi se paseaza cu tot cu uleiul ramas intr-un blender. 
  • Se amesteca totul cu rosiile cu sos si usturoiul curatat si tocat fin. 
  • Ardeiul iute murat se paseaza, apoi se adauga la ingredientele din blender impreuna cu migdalele si ardeiul iute uscat maruntit.
  •  Se omogenizeaza totul cu vinul rosu si cu otetul, iar la final se asezoneaza cu boia, sare si piper.

 

Salsa al ajillo

Ingrediente

  • ½ capatana usturoi
  • sare
  • 30 g masline verzi
  • 100 g capere la borcan
  • 500 ml ulei de masline
  • 4 galbenusuri
  • piper negru
  • zeama de lamaie

Mod de preparare

  • Usturoiul se curata, se separa cateii si se zdrobesc cu putina sare intr-un mojar.
  • Se adauga maslinele verzi fara samburi si caperele scurse. 
  •  Se paseaza totul cu o cantitate suficienta de ulei de masline, astfel incat sosul sa capete o consistenta cremoasa.
  • Se adauga galbenusurile, apoi compozitia se bate bine cu un mixer, pana cand este legata si omogena. 
  • Se asezoneaza cu sare, piper proaspat macinat si zeama de lamaie. 
  • Sosul poate fi pastrat la frigider timp de 3-4 zile.

 

Salsa de mango cu ardei gras rosu

Ingrediente

  • 1 cana bucati de mango cuburi
  • ½  cana bucati de ardei gras rosu 
  • ¼ cana ardei peperoncini taiati marunt
  • ¼ cana ceapa verde taiata subtire
  • ½ cana coriandru tocat
  • 4 linguri suc de lamaie proaspat stors
  • 1 lingura chimen macinat
  • sos Tabasco Verde
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • sare

Mod de preparare

  • Se curata mango si se taie pulpa cubulete. 
  • Se curata ardeiul gras, se taie cubulete, iar ardeiul iute se curata de seminte si se toaca marunt. 
  • Se taie felii subtiri ceapa verde. 
  • Se amesteca sucul de lamaie (sau lime) cu chimenul si un strop de Tabasco Verde si uleiul de masline. 
  • Se amesteca mango si ardeiul gras, apoi se adauga ceapa verde si coriandrul tocat marunt.
  • Adauga dressingul peste salsa.
  • Poate fi tinuta la figider cateva zile sau se poate servi imediat.

 

Salsa picanta cu ananas

Ingrediente

  • 2 cani de ananas proaspat
  • 1 cana castraveti tocati
  • ¼ cana ceapa rosie tocata marunt
  • 1 catel de usturoi, tocat marunt
  • ¼ cana coriandru proaspat tocat
  • 2 ardei jalapeno, tocati marunt
  • suc de 1 lime 
  • sare si piper

Mod de preparare

  • Se curata si se taie cuburi ananasul.
  • Castravetele se curata de seminte, apoi se taie cubulete.
  • Ceapa, ardeiul iute si usturoiul se curata si se toaca.
  • Se amesteca toate ingredientele cu sucul proaspat stors de la 1 lime si coriandrul tocat. 
  •  Se lasa salsa la frigider 30 de minute pentru a se intrepatrunde aromele si se serveste rece.

 

Salsa fresca

Ingrediente

  • 1 legatura ceapa verde
  • 500 g rosii
  • 2 ardei iuti verzi
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri bere
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingura rosii pasate
  • 2 lingurite zahar
  • sare
  • 1 catel usturoi

Mod de preparare

  • Ceapa verde se curata si se toaca marunt.
  • Rosiile se oparesc in apa clocotita, se cojesc si se taie in jumatati, se indeparteaza cotoarele si semintele, apoi se taie cubulete. 
  • Ardeii iuti se taie marunt.
  • Uleiul se amesteca cu berea, zeama de lamaie, rosiile pasate, zaharul, sarea si usturoiul zdrobit. 
  •  Legumele pregatite se sareaza si se amesteca peste sos. 
  • Se lasa sa se intrepatrunda aromele timp de o ora. 
  • Apoi se serveste cu frigarui din carne la gratar si paine prajita.

Daca v-a placut reteta de astazi, 7 retete de sos salsa, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close