5 retete de supe anti-raceala, pentru sezonul rece care se apropie. Vezi aici care sunt aceastea si cum le prepari pas cu pas.
Supa de rosii cu usturoi
Ingrediente
- 2 kg rosii
- 8 catei de usturoi zdrobiti
- 60 ml ulei de masline
- 1 ceapa alba tocata
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper
- 400 ml stock de pui
- 2 lingurite zahar
- fulgi de boia dupa gust
- frunze proaspete de busuioc
- 100 ml smantana lichida
- crutoane, branzeturi pentru servit
Mod de preparare
- Incinge cuptorul la 215 grade Celsius.
- Taiati rosiile in 4 si indepartati samburii din interior. Pentru aceasta reteta eu am folosit rosii Roma.
- Intr-o oala mare incinge uleiul de masline.
- Pune in oala rosiile, ceapa, usturoiul, sare si piper. Prajeste-le putin.
- Transfera legumele in tava pentru cuptor si da-le la copt pentru 30 de minute.
- Cand sunt gata pune inapoi legumele in oala, adauga stock-ul de pui, fulgii de boia, zaharul si lasa sa fiarba la foc mic 10 minute.
- Opreste focul si paseaza supa.
- Adauga smantana lichida si amesteca.
- Presara busuioc tocat, branzeturi si serveste.
- Pofta buna!
După cum am aflat deja, supa de roșii este o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv licopen, flavonoide și vitaminele C și E.
Consumul de antioxidanți este asociat cu un risc mai scăzut de apariție a cancerului și a afecțiunilor inflamatorii, precum obezitatea și bolile de inimă.
Există studii care arată că roșiile au proprietăți de prevenire a cancerului datorită conținutului ridicat de licopen. Acestea pot fi deosebit de eficiente în prevenirea cancerului de prostată și de sân.
Osteoporoza este o boală cronică caracterizată prin fragilitate crescută a oaselor. Studiile arată că licopenul joacă un rol esențial în reglarea metabolismului osos prin creșterea densității minerale osoase, ceea ce reduce riscul de fractură.
Unele popoare folosesc supa de roșii ca remediu pentru răceală. Asta deoarece conținutul de vitamina C și carotenoide stimulează sistemul imunitar.
Există și studii care arată că vitamina C poate ajuta la prevenirea răcelii obișnuite și la reducerea duratei și severității simptomelor de răceală”, mai dezvăluie specialistul.
Supa crema de usturoi
Ingrediente
- 3-4 capatani de usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- 225 g bacon
- 1 ceapa mica
- 950 ml stock de pui
- 65 g parmezan razuit
- 250 g varza kale, tocata
- 130 g smantana
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Incingeti cuptorul la 175 grade Celsius.
- Taiat capetele capatanilor de usturoi, fara a desface cateii.
- Turnati ulei de masline peste capatani, sare si piper, apoi inveliti-i in folie de aluminiu si dati-i la cuptor 45 de minute.
- Intr-o tigaie prajiti cubuletele de bacon pana cand acestea devin crocante.
- Scoateti bacon-ul pe o farfurie si lasati deoparte pentru mai tarziu.
- In aceiasi tigaie prajiti si ceapa tocata. Daca aveti prea multa grasime de la bacon, mai scurgeti putin. Ceapa se prajeste pana cand se caramelizeaza, cca 10 minute.
- Cand usturoiul s-a copt si s-a racit, se curata de coaja.
- Dati usturoiul prin bender impreuna cu ceapa caramelizata si stock-ul de pui.
- Turnati supa intr-o oala, adaugati varza, parmezanul si dati la fiert, pana cand varza s-a inmuiat.
- Opriti focul, puneti smantana si amestecati.
- Presarati bacon-ul crocant si sunteti gata de servit.
- Pofta buna!
Raceala, gripa, dar si alte infectii pot fi usor tratate consumand supa de usutroi. In zilele noastre rezistenta la antibioticele uzuale a crescut foarte mult in popultie, in principal din cauza administrarii excesive. Foarte multe persoane iau antibiotice pentru infectii banale, astfel au ajuns ca aceste pastile sa nu isi mai faca efectul.
In schimb, antibioticele au multiple efecte nocive, unele dintre acestea crescand chiar riscul de cancer. De aceea oamenii au inceput sa se intoarca tot mai des la natura, apreciind tot mai mult remediile naturale care, nu de putine ori, se dovedesc a fi eficiente.
Universitatea din Washington a efectuat o serie de studii privind efectele unor alimente versus antibioticele uzuale, descoperind ca usturoiul prezinta efecte antibacteriene si antivirale incredibile.
Supa de pui cu galuste
Supa de pui cu galuste
Ingrediente
- 800 g tacamuri de pui si piept de pui
- 1 ceapa
- 2 morcovi
- 1 telină mica / frunze de telina cu tulpina
- 1 ardei gras
- 3 cartofi
- 1 legatura patrunjel
- sare si piper dupa gust
- 1 radacina pastarnac
Pentru galuste
- 50 ml ulei
- 120 g gris
- 2 oua
- 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
- sare
Mod de preparare
- Se spala bine carnea de pui. Se pune apoi la fiert in 3 litri de apa. Se spumeaza ori de cate ori este nevoie.
- Se curata legumele, se spala si se toaca cubulete.
- Se adauga in supa, impreuna cu o lingura de sare si se lasa sa fiarba la foc moderat.
- Intr-un castron se bat ouale cu un praf de sare, cu bicarbonatul si ulei, apoi se adauga grisul in ploaie. Se amesteca pana cand se incorporeaza. Compozitia este moale la inceput, iar dupa 10-15 minute devine din ce in ce mai densa.
- Eu fierb separat galustele, apoi le transfer in supa. Pentru asta puneti apa intr-o oala, la fiert
- Cand apa a dat in fiert, se micsoreaza focul.
- Se pun galustele cu lingurita, care trebuie sa fie inmuiata in supa fierbinte dupa fiecare galusca. Asta pentru ca grisul sa nu se lipeasca de lingura.
- Se lasa sa fiarba, timp de 10 minute acoperite cu un capac, sau pana ce galustele isi maresc volumul si devin moi si pufoase.
- Cand sunt gata, se transfera in supa, se potriveşte supa cu sare si piper si se adauga patrunjelul proaspat tocat.
Stim din batrani ca supa de pui este unul dintre cele mai vechi remedii impotriva racelii. In studii recente, oamenii de stiinta au descoperit ca supa de pui contine o substanta numita carnozina, care ajuta orgasnimul sa lupte impotriva virusurilor.
Acestea asigură o dezvoltare armonioasă a articulaţiilor, articulaţiilor, oaselor, ligamentelor şi tendoanelor, precum şi a părului şi pielii. Glicerina şi prolina sunt esenţiale pentru a vindeca răni microscopice şi inhibă activitatea inflamatorie. Acest lucru este important în cazul persoanelor care suferă de inflamare cronică sau de boli autoimune.
Un alt avantaj al supei este hidratarea. Un bol de supă contribuie la cei doi litri de lichide pe care suntem îndemnaţi să-i bem zilnic. Printre leacurile naturale împotriva răcelii, se afla supa de pui. Aceasta a fost numită şi penicilina evreiească, fiind folosită de nenumărate generaţii pentru a trata răceala.
Supa de legume
Ingrediente
- 1 lingura ulei de masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 3 morcovi taiati cubulete
- 2 lingurite usturoi pisat
- sare si piper dupa gust
- 425 g rosii la conserva (nu scurgeti zeama)
- 225 g sos de rosii
- 1 lingurita condimente italienesti
- 6 cani supa de legume
- 5 cartofi mici taiati pe jumatate (sau in 4)
- 3/4 cana porumb de la conserva
- 3/4 cana fasole verde taiata
- 2 linguri patrunjel tocat
- 3 frunze de telina taiate
Mod de preparare
- Intr-un vas incingeti uleiul de masline. Adaugati ceapa, morcovul si telina. Se vor praji la foc mare 5-6 minute sau pana legumele se inmoaie. Adaugati usturoiul condimentati cu sare si piper.
- Puneti acum rosiile, sosul de rosii, condimentele italienesti, zeama de legume si cartofii in vas si se fierbe la foc mic.
- Fierbeti supa pentru 20-25 de minute sau pana cand cartoful si morcovul s-a inmuiat. Gustati si mai adaugati sare si piper daca este nevoie.
- Puneti porumbul si fasolea verde si mai fierbeti pentru inca 5 minute.
- Presarati patrunjel in supa si este gata pentru servit.
Supa a fost întotdeauna unul dintre cele mai consumate preparate din întreaga lume. Știai că prima mențiune a acestui aliment datează încă din paleolitic? Gravurile din peșterile din Les Eyzies de Tayac din Franța par să ilustreze un grup de oameni care gătesc supă.
Bebeluși, copii, adulți, bătrâni… oricine are de câștigat de pe urma unei porții sănătoase de supă de legume! Acesta este un preparat reconfortant și o modalitate excelentă de te apăra de vremea rece.
Tocmai de aceea supa reprezintă primul fel de mâncare la cină. Ai putea spune chiar că acest preparat reunește părinți, copii și frați la masă.
Din punct de vedere nutrițional, supa poate avea un conținut bogat de vitamine și proteine, trebuie doar să ști cum să o faci cât mai sănătoasă. În general include legume, dar poate conține și carne de vită, de pui, pește, tăiței și orez. Aceasta este o modalitate excelentă de a combina toate grupele alimentare principale într-un singur preparat.
Supa crema de dovleac
Ingrediente
- 500 g dovleac turcesc taiat cuburi
- 1 morcov taiat rondele
- 1 ceapa mare, taiata in patru
- 1 pastarnac taiat in patru
- boabe de piper negru si sare dupa gust
- 100 ml smantana lichida pentru gatit cu 30% grasime
- 150 g bacon pentru servit
- patrunjel tocat pentru ornat
Mod de preparare
- Intr-o oala incapatoare, puneti legumele, boabele de piper si sarea.
- Turnati apa in oala, astfel incat legumele sa fie acoperite in totalitate.
- Dati legumele la fiert, la foc mediu, pentru aproximativ 20-25 de minute. Acoperiti oala cu un capac pentru a grabi durata de fierbere. De asemenea, aceasta poate varia in functie de flacara aragazului. Cel mai bine verificati cu o furculita daca legumele sunt fierte la interior.
- Cand sunt gata, opriti focul si cu o paleta scoateti legumele din apa dar si cateva boabe de piper. Foarte important, nu aruncati apa in care ele au fiert. O veti folosi pentru a subtia supa de dovleac.
- Incepeti acum sa pasati legumele. La inceput la viteza mica, apoi mariti viteza pentru a obtine un piure cremos.
- Puneti smantana lichida si mai mixati la viteza mica, pentru a incorpora totul foarte bine.
- In functie de preferinte, mai puteti adauga smantana lichida, apoi amestecati.
- Incepeti sa subtiati supa cu apa in care au fiert legumele. Puneti putin cate putin, si mixati usor. Cantitatea de apa varieaza in functie de consistenta supei pe care o doresti. Nu vei folosi toata apa, iar sfatul meu este sa n-o arunci. Congeleaz-o intr-un recipient de plastic si foloseste-o ca baza pentru alte supe sau tocanite.
- Cand ati terminat de mixat supa, lasati-o deoparte la cald
- Puneti o tigaie, la incins, la foc mediu.
- Adauga bacon-ul si prajeste-l pentru cateva minute.
- Amestecati si lasati-l pana cand grasimea se topeste si acesta devine crocant.
- Scoateti bacon-ul prajit pe o farfurie cu servetele de bucatarie, pentru surplusul de grasime.
- Puneti supa in castroane pentru servire.
- Presarati bacon prajit deasupra.
- Decorati frumos cu patrunjel proaspat tocat si sunteti gata de servit.
- Pofta buna!
Pe langa aroma placuta a deserturilor cu dovleac, acesta poate fi gatit in zeci de moduri ingenioase si, mai important decat atat, este extrem de sanatos pentru noi, indiferent de varsta.
Dovleacul contine, printre altele, luteina, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan si fier. Este bogat in proteine si fibre si este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6.
Nu doar leguma se consuma in cazul dovleacului, ci si semintele, pe care le puteti gasi separat, in comert. Cumparati variante fara sare sau arome, de preferat crude (nu prajite!). Semintele de dovleac sunt la fel de sanatoase ca si leguma din care provin si sunt un tratament foarte cunoscut pentru paraziti intestinali.
Daca v-a placut reteta de astazi, 5 retete de supe anti-raceala, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.